Verkoop pastorie Butsel uitgesteld wegens mogelijke verkoop van het Dorpsplein

Verkoop van de pastorie van Butsel gepland
De verkoop van de pastorie van Butsel stond op de agenda van de digitale gemeenteraad in Boutersem, maar het punt werd verdaagd, na een tussenkomst van oppositieraadslid Stijn Langendries (Vooruit). Volgens het raadslid wordt het Dorpsplein mee verkocht en dat zou voor verlies van parkeergelegenheid kunnen zorgen. Burgemeester Chris Vervliet (CD&V) wil dit laten onderzoeken

De pastorie van Butsel is een eind 18de-eeuws bak- en zandstenen dubbelhuis met twee verdiepingen. De Pastorietuin van circa 50 are is omgeven door een 19de-eeuwse tuinmuur en binnenin bevinden zich enkele restanten van oude beplanting. Het gebouw stond 15 jaar leeg en voorstellen om er een seniorenhuis of exporuimte in onder te brengen leken niet haalbaar.

“In 2017 bij de opstelling van het kerken- en pastorieplan werd beschreven welke kerken en pastorieën voor kerkelijk gebruik worden behouden. Er werd ook vastgelegd dat als een pastorie of kerk verkocht wordt, de opbrengst moet gaan naar de restauratie van de overblijvende gebouwen. De subsidies voor restauraties zijn gedaald. We kunnen trouwens zo’n groot patrimonium aan gebouwen niet meer aan” aldus burgemeester Chris Vervliet.

“Let wel op, want het Dorpsplein van Butsel wordt mee verkocht. Het gaat namelijk om twee percelen en in één daarvan zit het plein. Zal er een erfdienstbaarheid blijven op het plein, want anders verdwijnen er heel wat parkeerplaatsen. De kerk van Butsel blijft wel behouden voor eredienst en er kunnen dus parkeerproblemen ontstaan, temeer daar er al weinig parkeergelegenheid is in de Pastoriestraat. Op het plein bevinden zich ook glasbollen, waar gaan die naartoe?”, aldus de tussenkomst van Stijn Langendries.

Burgemeester Chris Vervliet wil de zaak laten onderzoeken en het punt werd verdaagd naar een volgende raadszitting. “Over het principe van de verkoop gaan we niet meer in discussie gaan, maar het kan niet zijn dat het Dorpsplein niet meer zou kunnen gebruikt worden”, besloot de burgemeester.

Lees meer over