Openbaar onderzoek naar nieuwe verkavelingsaanvraag voor Nieuwstraat in Boutersem eindigt vandaag

18 januari 2022 | 11u40 | Gepost door christian.henn…
Het plan van de verkaveling Nieuwstraat Boutersem

De aanvraag van de ontwikkelaar Verelst tot verkaveling naar 56 loten in de Nieuwstraat in Boutersem werd einde november vorig jaar geweigerd door het college van burgemeester en schepenen. Het gaat om een verkaveling tussen de Nieuwstraat, Strijdersstraat, Leuvensesteenweg en Eksterstraat, waar ondertussen een nieuwe aanvraag voor werd ingediend. Vandaag eindigt het openbaar onderzoek hierover.

Het college oordeelde dat de eerste  aanvraag niet in overeenstemming was met de wettelijke bepalingen inzake ruimtelijke ordening en milieuwetgeving, alsook dat het voorgestelde ontwerp niet past bij de goede plaatselijke ruimtelijke ordening en de onmiddellijke omgeving. Grote struikelblokken waren dat de bijgebrachte verkeersstudie ontoereikend was, er niet voldoende aangetoond wordt dat er geen negatieve impact op mobiliteit en verkeersveiligheid zou zijn en er onvoldoende garanties geboden worden dat de ontwikkeling geen wateroverlast zou creëren in het gebied. De bijgebrachte watertoets was dus ontoereikend.

Er warden toen heel wat bezwaren ingediend door omwonenden en die zijn niet gerust voor de nieuwe aanvraag, te meer daar blijkt dat heel wat mensen niet op de hoogte waren van de nieuwe aanvraag.

Grondige beoordeling

Schepen voor Ruimtelijke Ordening Janina Vandebroek (Open VLD): “Het openbaar onderzoek eindigt vandaag en alles zal zeker grondig getoetst worden. We zullen alles opnieuw beoordelen, zien in hoeverre de tweede aanvraag verschilt van de eerste, alle adviezen inwinnen en het nog voor Gecoro brengen alvorens een nieuwe beslissing te nemen. Dat zal ten vroegste volgende maand gebeuren. We zullen zeker niet over één nacht ijs gaan”.

“Normaal organiseren we een infomarkt bij zulke aanvragen, maar dat is nu niet kunnen gebeuren, omdat de termijn viel in de periode van de feestdagen en dat het in die periode nog alle hens aan dek was door de opkomende omikron variant. Alles wat wettelijk moest is evenwel gebeurd. Het was zeker niet de bedoeling dit in het geniep te laten passeren”, aldus de schepen.

Lees meer over