Net geen 3000 euro voor nieuwe kasten voor Steenuil in Boutersem

Uilen
Boutersem heeft, in het kader van het jaarlijkse participatieproject, een subsidie van 2980 euro goedgekeurd waarmee de gemeente 20 nieuwe steenuilkasten zal aankopen. Ze doet dat in samenwerking met de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt en de Vogelwerkgroep Oost-Brabant. De kasten worden in het najaar op strategisch gekozen plaatsen gehangen.

De versleten nestkasten worden vervangen en er komen een aantal nieuwe bij. “Onze plaatselijke medewerker,Jos Cuppens, vertelde mij dat de nestkasten van de Steenuilen aan vervanging toe waren. Na 10 jaar is dit normaal, maar jammer genoeg zijn deze kasten niet goedkoop.Daarom deden we mee met het participatieproject van Boutersem. Ook hebben we gekozen voor duurzame nestkasten aan te kopen met een speciale ingang zodat Steenmarters niet bij de jongen kunnen”, zegt coördinator van het Kerkuil-,Steenuil- en Zwaluwproject, Philippe Smets.

De werkgroep zal de nestkasten enkele keren per jaar opvolgen en eventueel nieuwe jongen ringen. “Elk jaar mogen de inwoners van Boutersem meedoen in het participatieproject. Een vorige keer kozen ze voor de Ijsvogel,. We vinden natuur belangrijk en in het verleden plaatsten we ook al nestkasten voor Kerk-en Steenuilen”, gaat schepen van Milieu, Bart Dusart (CD&V) verder.

Kastjes beter niet in je tuin plaatsen

Het bestand van Steenuilen is redelijk stabiel, al gaat het wel licht achteruit. “Steenuilen zijn holtebewoners, dit betekent dat ze nesten maken in gaten van oude knotwilgen of hoge fruitbomen die echter langzaam verdwijnen. De uilen jagen vooral op weilanden met kort gras, waar bijvoorbeeld koeien of paarden staan, zodat ze hun prooien, zoals muizen en kevers, beter kunnen zien.”

Wanneer je erover denkt om zo’n kastje in je tuin te hangen, luister je beter eerst even naar het advies van Smets hierover. “Mensen vragen mij dat regelmatig maar voor deze uilen werkt dit niet. Achter een boerderij met paarden of koeien of in een boomgaard met hoogstam fruitbomen zijn de ideale plaatsen omdat er daar genoeg muizen en andere prooien rondlopen, dat is in je tuin hopelijk niet het geval.”

Lees meer over