Kerkom combineert bufferbekkens en waterzuivering met fietspaden en wegdekherstellingen

7 juli 2021 | 21u34 | Gepost door christian.henn…
Een bufferbekken in Kerkom
Door de samenwerking van de gemeente Boutersem met Aquafin konden in Kerkom in één gezamenlijk project waterzuivering, bufferbekkens, fietspaden en wegdekherstellingen worden gerealiseerd. De werken werden nu voorlopig opgeleverd.

Burgemeester Chris Vervliet (CD&V) : “Dit is een mooi voorbeeld van hoe je door samenwerking verschillende zaken tegelijkertijd kunt realiseren.  Door de nieuwe gescheiden riolering kan een groot deel van het afvalwater van noordelijk Kerkom  gezuiverd worden.  Tegelijk anticiperen we op het veranderend klimaat en zwaardere stormen.  Twee nieuwe bufferbekkens (foto)  hebben Kerkom bij de voorbije wolkbreuken voor het ergste behoed.   Doordat het wegdek moest opengebroken worden, hebben we de kans te baat genomen om het in asfalt te hernieuwen, waardoor de geluidslast voor de inwoners merkelijk gedaald is.  En dit alles is gecombineerd met fietspaden (foto).”

Lees verder onder de foto

Fietspaden en hersteld wegdek in Kerkom

Aquafin was opdrachtgever.  De gemeente Boutersem werkte samen met Aquafin en financierde een deel van de wegherstellingen en de fietspaden.  De firma DCA was aannemer. De gemeente kon rekenen op subsidies van de provincie voor de fietspaden en van het Vlaamse Gewest.

Boutersem plant de komende jaren nog meer dergelijke infrastructuurwerken.  Niet alleen in Kerkom, maar ook in Neervelp en Willebringen worden nog rioleringsprojecten gepland, die de waterzuivering fors moeten verhogen.  Op de verschillende plaatsen zijn eveneens bufferbekkens gepland.  Een reeks van drie bufferbekkens in Roosbeek nadert zijn voltooiing.  Tenslotte wil de gemeente nog werken aan een fietspadennetwerk.

Lees meer over