Jonge wolf op komst naar Vlaanderen

26 April 2021 | 21u38 | Gepost door redobra@telenet.be
Welkom Wolf
Jan Loos uit Boutersem is de man achter 'Welkom Wolf'. Hij volgt deze nieuwkomer in de lage landen en vooral in ons land en onze contreien. Omdat de huilende nieuwkomer ook al door het Hageland passeerde en er misschien nog wel kunnen volgen, houden we jullie mee op de hoogte van het 'wolvennieuws'.

Er zijn heel wat nieuwe dieren op te merken in onze contreien. Enkele jaren geleden was er geen sprake van de bever. Nu zijn er niet veel steden en gemeenten meer in het Hageland waar deze knager nog niet is opgemerkt. Het dier maakt de laatste maanden ook dankbaar gebruik van de opengemaakte meanders op de Demer. 

Maar ook andere dieren maken hun intrede in de regio. De populatie aan reeën bestaat inmiddels uit grote aantallen en in deze periode dat iedereen terug gaat wandelen, zijn het vaak gespotte dieren. Maar ze krijgen ook gezelschap van een andere evenhoevige. Zo zijn de everzwijnen ook geen dieren meer die enkel in de Ardennen te vinden zijn. In Limburg kunnen ze daar maar al te uitvoerig getuige van zijn en staan er langs de weg al vaak borden die de autobestuurders verwittigen voor de plotse oversteekmomenten van deze dieren. 

Ook de vos is inmiddels in groter getale aanwezig en blijkbaar ook minder afgeschrikt door de bewoonde wereld. In de regio werden al menig houders van  hoenders gedupeerd. De tijd van het niet afsluiten van de kippenrennen 's avonds is dan ook verleden tijd. 

Maar een speciale nieuwkomer, die al heel lang verdwenen was uit ons land, is beslist de wolf. Jan Loos uit Boutersem, afgevaardigd bestuurder van Landschap VZW en drijvende kracht achter Welkom Wolf, houdt iedereen op de hoogte van de wolf in de lage landen en in het bijzonder in Vlaanderen. Hij is begaan met de terugkeer van de wolf en trapt daar al wel eens op zere tenen. Niet echt verwonderlijk, gezien de reputatie dat aan het dier werd gegeven. Eigenlijk al van kinds af wordt de wolf voorgesteld als een echte schurk. Denk maar aan Roodkapje en de Wolf. Maar Jan wil hier de juiste info over geven en laat vaak ook bewijzen dat heel wat schapen slachtoffer zijn van loslopende honden in plaats van de wolf.

Dankzij Welkom Wolf weten we dat er momenteel wolven leven in ons land en dat de wolvin Noëlla ook terug welpen verwacht. Maar er zijn wellicht nog meer wolven op komst. Zo werd in Dinteloord, in het westen van Noord-Brabant, vlakbij Zeeland maar ook vlakbij de Kalmthoutse Heide, zondagochtend 25 april 2021 een jonge wolf gefotografeerd.

"Aangezien Zeeland flink wat barrières bevat en ook West-Brabant geen wolvenparadijs is, is de kans reëel dat deze wolf verder trekt naar Vlaanderen, of hier zelfs al aanwezig is. Het is voorlopig zelfs niet uit te sluiten dat deze wolf via het noorden van de provincie Antwerpen in West-Brabant is terechtgekomen. In Merksplas en Kalmthout zijn in de loop van april aanvallen op geiten en schapen gemeld waarvan DNA-stalen nog onderzocht worden door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.", zegt Jan.

"Anderzijds hoeft er geen verband te zijn tussen al deze waarnemingen en voorvallen, want het zwerfseizoen van jonge wolven is nu volop bezig. Er kunnen meerdere jonge wolven vanuit Duitsland en Frankrijk onderweg zijn naar ons land. Het gaat dan om jongvolwassen dieren die geboren zijn in april/mei 2019 of april/mei 2020. Puberende wolven verlaten het ouderlijk roedel op een leeftijd tussen 11 maanden (net voor de eerste verjaardag) en 22 maanden (kort voor de tweede verjaardag). Ondertussen worden rond deze tijd overal in Europa - ook bij ons - nieuwe wolvenwelpen geboren. Dat worden de zwervers van 2022 en 2023."

Landschap vzw en Welkom Wolf zijn razend benieuwd waar de nieuwe zwervers gaan terechtkomen. "We roepen dan ook iedereen op om goed uit te kijken en de camera in de aanslag te houden. Meldingen zijn welkom op het meldpunt van Welkom Wolf: +32(0)495-32 53 30 of wolven@landschapvzw.be

Meer info over wolven vind je op de website Welkomwolf.be

(Foto: Landschap VZW)

Lees meer over