In Boutersem wordt asbest huis aan huis opgehaald

Asbest verwijderen en aan huis ophalen
De gemeente Boutersem zet samen met Ecowerf in op de huis-aan-huis ophaling van asbest dakbedekking. Bart Dusart, schepen van milieu: "Heel wat oudere gebouwen en koterijen hebben nog asbestdakbedekking. Als je die verwijdert moet dat met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Daarom hebben we een systeem opgezet waarbij de mensen niet alleen hun asbest veilig kunnen laten ophalen, maar ook gecoacht worden hoe je best de asbest verwijdert".

EcoWerf, de firma die het containerpark uitbaat in Boutersem, gaat de ophaling van asbest aan huis organiseren. EcoWerf  beperkt zich tot asbest toegepast in dakbedekking, met een dakoppervlakte van maximum 150 m². Het gaat dus over (golf)platen en asbestleien. Voor losse asbest, bijvoorbeeld verwerkt in plaasterisolatie rond verwarmingsbuizen, kan de inwoner niet terecht bij Ecowerf. Men  kan dat laten verwijderen door een erkend bedrijf. Meer informatie op www.ovam.be/omgaan-met-asbest .

Asbestcoach

Voor de ophaling aan huis komen inwoners, verenigingen, kmo’s en scholen in aanmerking.  Bart Dusart, schepen van milieu: “Iedereen kan zijn steentje bijdragen om asbest te laten verwijderen. Wij hebben als gemeente een overeenkomst gesloten met Ecowerf. De ophaling en verwerking is gratis, u betaalt alleen de asbestzakken. We hopen op de medewerking van iedereen om asbest te laten verwijderen”

Vanaf 17 mei kan men het aanvraagformulier invullen op www.ecowerf.be. De asbestcoach van EcoWerf neemt vervolgens contact op. OVAM subsidieert dit project van EcoWerf en betaalt de kosten voor de ophaling en de verwerking. Dankzij die subsidie betaalt de inwoner slechts 30 euro per asbestzak. Voor dit bedrag krijgt men 1 asbestzak en 2 setjes persoonlijke beschermingsmiddelen. Elk gezin kan gebruik maken van maximaal 5 asbestzakken per jaar. De effectieve ophalingen van asbest aan huis beginnen op 17 juni 2021.

Wie geen ophaling aan huis wil dan kan nog steeds gebonden asbest afleveren op het EcoWerf-recyclagepark in Boutersem zelf. In dat geval dient op voorhand een afspraak gemaakt via https://ecowerf.mijnrecyclagepark.be.

Info: https://www.boutersem.be/nieuwsdetail/2133/ecowerf-haalt-asbest-op-aan-huis

Lees meer over