Hugo Abts ontgoocheld over ruilverkaveling Willebringen op het grondgebied van Bierbeek, Boutersem, Hoegaarden en Tienen

29 juni 2021 | 17u35 | Gepost door christian.henn…
Modderoverlast door gebrek aan buffers
“Ik ben vandaag zeer teleurgesteld teruggekomen van een vergadering van de Commissie van Advies Ruilverkaveling Willebringen”, aldus Hugo Abts van Natuurpunt Velpe-Mene. “ Ikzelf was een believer, die wilde geloven dat met veel dialoog, overleg en empathie dingen in beweging kunnen gezet worden om te komen tot een win/win voor landbouw, voor robuuste natuur, versterking van het landschap en belevingskansen. Maar we zijn er elke vergadering verder af”. De ruilverkaveling Willebringen is gelegen in Brabants Haspengouw op de grens met het Waals Gewest, op het grondgebied van de gemeenten Bierbeek, Boutersem, Hoegaarden en Tienen.

'Laat dit de laatste Vlaamse ruilverkaveling zijn'

“Meer en meer blijkt dat dit geloof naïef is en dat we elke vergadering en elke dag korter bij de eindstreep verder weg gaan van een robuuste, toekomstgerichte invulling  en de ruilverkaveling op één bepaald soort landbouw, deze van de schaalvergroting,  gericht blijft en al de rest hieraan ondergeschikt is. Dat al de rest maar beschouwingen zijn in de marge: goed voor de opsmuk van het plan, goed om een milieueffectrapportage te doorlopen maar eenmaal het proces loopt is er maar één aspect doorslaggevend.  Ondanks de schone woorden van nieuwe stijl blijft de ruilverkaveling  een ruilverkaveling en is de geest van de jaren 60 en 70 van vorige eeuw als de wet tot stand kwam springlevend”, zegt Hugo Abts.

Te weinig buffers

“De 129 ha bijkomende natuur zijn elke vergadering van de CVA verder af. Efficiënte en effectieve natuur wordt vervangen door greenwashing.  Even erg is het voor de landschapselementen en de buffers. Ondanks het feit dat  de enorme erosie- en sedimentproblematiek  bijzonder acuut is, zoals de zomerse neerslagpiek van vorige week het aangaf (foto Abts)) . We zullen enkel overblijven met grotere akkers, van gemiddeld tot 20 ha, ontsloten door betonwegen met een grote erosiegevoeligheid i.p.v. akkers met een groenblauwe dooradering. Landschapsbomen, struwelen, begroeide taluds worden nog steeds als een 'geldelijke meerwaarde' voor de eigenaar gezien in plaats  van een vaste structuur in het landschap die moet behouden worden.”

“Ruilverkaveling Willebringen wordt steeds meer een gemiste kans.  De ruilverkaveling als instrument van vorige eeuw die er niet in slaagde om zich aan te passen als een instrument voor morgen. Laat dit zeker de laatste Vlaamse ruilverkaveling zijn”, besluit Hugo Abts.

Lees meer over