Fietsen door landschappen vol verhalen in Boutersem en Hoegaarden

Fietsen door Boutersem en Hoegaarden
Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Natuurpunt Velpe-Mene, de gemeente Boutersem en de gemeente Hoegaarden laten elke fietser de pracht van de streek al luisterend beleven. Spring op je fiets en ontdek al luisterend onze mooie streek. Maak kennis met boeiende verhalen van Boutersem en Hoegaarden. Wees verwonderd over de grote variatie aan landschappen, leefgebieden, dieren, planten en erfgoed. Er zijn drie gezinstochten mogelijk: vertrekken aan het gemeentehuis van Boutersem in Vertrijk (8,8 km), de bakoven in Willebringen (8.3 km) of aan de kerk van Meldert (9.3 km).

De volledige fietsroute is 27 km lang, maar verschillende kortere tochten zijn mogelijk.  Men start aan het Domein van Kwabeek, rijdt langs de Snoekengracht (foto) , Kolemveld, de Tympelhoeve met bakoven en de Carolushoeve. De tocht gaat verder langs de schitterende natuurgebieden Mene-Jordaan, ook even uitkijken vanop de Palloxtoren, Rosdel-Schoorbroekbeek, en Meldertbos. Ten slotte leidt de route over het plateau Meldert-Honsem, langs oorlogs- en vogelvluchten, om via een Honsemse hoogstamboogaard in de Jordaanvallei en de Molenhoek terug te keren.   

18 geluidsfragmenten

Wanneer je de izi.TRAVEL app en de route ‘Een Landschap vol Verhalen’ downloadt kan je onderweg  18 geluidsfragmenten beluisteren, ingesproken door de mooie stem van Thomas Cordie uit Boutersem. Hij laat mensen uit de streek aan het woord met boeiende bijzonderheden en anekdotes over wat deze streek zo belangrijk maakt voor natuurlijke bewoners. Luister tussen de audiofragmenten vooral naar de omgeving.  De verblijdende zang van bijvoorbeeld geelgors zal je hopelijk bijblijven. De app speelt automatisch de verhalen af als je het punt nadert.                    

Download de izi.TRAVEL app en gebruik de zoekterm: Een Landschap Vol Verhalen. Het is een gratis app die je toelaat om zonder scannen de spots te ontdekken wanneer je ze tegenkomt. Het voordeel van de app te downloaden is de geolocatie . Een geluidsfragment wordt geactiveerd wanneer je het punt op de digitale kaart nadert. Je beluistert onderweg dus automatisch naar de 18 fragmenten.

Voor wie graag een gpx of KML bestand van de route downloadt voor gebruik in fiets-gps: GPX bestand - Fietsroute - Landschap vol verhalen of  KML bestand - Fietsroute - Landschap vol verhalen  . Men kan ook de fietskaart (foto) downloaden.

Info: https://www.boutersem.be/.../2137/een-landschap-vol-verhalen

Lees meer over