Een bijenplan voor Boutersem in de maak

5 maart 2021 | 14u50 | Gepost door christian.henn…
Opmaak van een bijenplan
De studiedienst van Natuurpunt gaat de wilde bijenpopulatie in Boutersem inventariseren. “De verzamelde conclusies worden in een bijenplan gegoten. Dit zal klaar zijn in januari 2022 en zal dan gepresenteerd worden aan de inwoners”, verduidelijkt schepen van milieu Bart Dusart (CD&V)

Natuurpunt Studie zal een bijenplan op maat van Boutersem maken. Het terreinwerk begint in maart, de start van het bijenseizoen, en zal zes maanden duren. De studie naar de wilde bijen gebeurt op een selectie van plekken die de gemeente beheert, denk aan parken of begraafplaatsen. De meeste wilde bijen hebben een korte vliegtijd en de periode verschilt naargelang de soort. De locaties zullen dus meerdere malen bezocht worden.

“Tijdens de inventarisatie van de wilde bijen worden ook alle dagvlinders en andere belangrijke bestuivers zoals zweefvliegen genoteerd, alsook de belangrijkste wilde planten. Het zijn allemaal kleine onmisbare schakels in ons ecosysteem. Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit. Nochtans kunnen we niet zonder deze diertjes, want ze bestuiven het grootste deel van onze voedingsgewassen. Heel wat groenten en fruit zouden verdwijnen zonder bijen.”, legt schepen Bart Dusart uit. “Concreet kunnen we bijvoorbeeld zorgen voor meer nestgelegenheid en voor de bescherming van de bestaande leefgebieden.”

Elke bijensoort heeft andere vereisten. Veel soorten nestelen enkel ondergronds, een minderheid nestelt bovengronds. Enkel een minderheid kan in bijenhotels (foto)  nestelen. Het bijenplan zal  aangeven waar er moet gezorgd worden voor meer nestgelegenheid. Er wordt ook een advies uitgewerkt voor het beheer van de terreinen. Voor nog in te richten terreinen kan een voorstel van inrichtingsplan worden gedaan.

“Sommige soorten wilde bijen verzamelen enkel stuifmeel op één plantensoort, andere soorten op een beperkt aantal plantensoorten. Dankzij onderzoek naar welke soorten wilde bijen effectief voorkomen, kan er dus door de gemeente Boutersem veel meer op maat van die soorten gewerkt worden in het groenbeheer, dan als men enkel algemene maatregelen neemt zoals bloemenmengsels inzaaien”, besluit Ward Tamsyn van Natuurpunt Studie.

Boutersem heeft alvast een streepje voor, omdat Pieter Vanormelingen van Aculea, de bijenwerkgroep van Natuurpunt, hier de voorbije jaren erg actief was. Vrijwilligers van deze werkgroep hebben al heel wat data verzameld. Natuurpunt Studie maakte reeds voor verschillende steden en gemeenten een bijenplan op. Info: https://www.natuurpunt.be/publicaties?search_api_views_fulltext=wilde+bijen

Lees meer over