Boutersem werkt actief aan erosiebestrijding

17 januari 2022 | 14u10 | Gepost door christian.henn…
Wateroverlast in Doornsstraat Boutersem

In de zomer van 2021 en meer bepaald in juli was er veel wateroverlast. Er waren veel dagen waarop het regende. Boutersem is een gemeente met veel hoogteverschillen en veel landbouwgebieden. Er is hier dus niet enkel wateroverlast maar ook modderoverlast afkomstig van erosie op de landbouwpercelen.

Afgelopen jaar werden verschillende inwoners getroffen door deze water- en modderoverlast. En ook het openbaar domein, wegen en waterlopen, hebben daarvan last ondervonden.(zie foto Doornsstraat)

Bart Dusart schepen van milieu (CD&V): “De gemeente Boutersem zorgt voor zijn burgers. Die moeten problemen rond modder- en wateroverlast niet alleen oplossen. Daarom voorzien we financiële middelen in de begroting. In de meerjarenplanaanpassing, die in december werd voorgelegd aan de gemeenteraad,  werden voor 2021 en 2022 het dubbele aantal uren voorzien voor advies en ondersteuning door de erosiecoördinator van IGO. Hierdoor kunnen we de erosieproblemen die zich stellen beter en sneller aanpakken.”

“ We voorzien in de volgende jaren ook financiële middelen voor de uitvoering van erosiebestrijdingsmaatregelen. Voor deze werking krijgen we subsidies van de Vlaamse overheid en soms van de provincie Vlaams-Brabant. Hierdoor blijven de kosten voor de gemeente beperkt.”

“De erosiebestrijdingsmaatregelen kunnen heel divers zijn en zijn steeds maatwerk”,  zegt erosiecoördinator Kristof De Cupere. “Voor grote knelpunten bieden erosiebufferbekkens meestal de beste oplossing. Waar mogelijk proberen we hiervoor samen te werken met de ruilverkaveling of rioleringsprojecten. Verder kan er ingezet worden op kleinere erosiepoelen, houthakseldammen of grasstroken. Samen met bewoners, landbouwers en eigenaars zoeken we steeds naar de best mogelijke oplossing om de problemen op te lossen.”

Lees meer over