Boutersem verhoogt investeringen met 20%

1 maart 2021 | 13u52 | Gepost door christian.henn…
Zelf aanleggen van voetpaden
Terwijl één op vier van de Vlaamse gemeenten ten gevolge van de coronacrisis bespaart op investeringen, doet Boutersem het omgekeerde. “De komende vijf jaar hopen we 20% meer investeringen te kunnen uitvoeren dan aanvankelijk gepland”, aldus burgemeester Chris Vervliet (CD&V).

Boutersem streeft ernaar investeringen zo veel mogelijk combineren.  Daarom wil de gemeente rioolwerken die de komende jaren gepland zijn, combineren met herstellingen van het wegdek en met de aanleg van fietspaden.  “De voorbije bestuursperiode hebben we plannen gemaakt voor de aanleg van fietspaden.  Deze bestuursperiode moeten ze er komen en we gaan ons niet laten afschrikken door corona, aldus de burgemeester.  In vergelijking met een jaar geleden zijn de plannen uitgebreid.  Zo wil de gemeente voor eigen rekening de voetpaden in de Smidstraat (foto)  heraanleggen, omdat het Vlaamse Gewest daar het wegdek zal aanpakken.

Daarnaast wil de gemeente een deel van de verbouwingen van de gemeentebasisschool vervroegen.  Aanvankelijk was voorzien dat de refter slechts in een tweede fase zou aangepakt worden.  Nu wordt een nieuwe refter in de eerste fase aangepakt.  Het instand houden van een oud gebouw bleef niet alleen voor hoge energiekosten zorgen, maar de oude refter lag in de weg voor een ruimtelijk efficiënte inplanning.  De gemeente wil de werken ook combineren met bijkomende kinderopvang.  Op deze wijze wil ze anticiperen op de geplande toename van de bevolking, doordat de komende jaren een aantal nieuwe wijken in aantocht zijn.

“De investeringen spelen direct in op noden van onze bevolking.  Zo is de slechte staat van de wegen en het gebrek aan fietspaden reeds meermaals door onze inwoners als een pijnpunt geïdentificeerd.  Bovendien werken we zo mee aan het Vlaamse relanceplan.  Als alle overheden samen besparen op investeringen, wordt het moeilijk de economie opnieuw te doen heropleven”.

Om dit alles te kunnen financieren, wil de gemeente vooral in 2021 een groot aantal investeringen cash financieren.  Ook wil ze gebruik maken van de lage rente om leningen af te sluiten voor de grote projecten.

Toch waarschuwt de burgemeester dat er ook grenzen zijn aan de mogelijkheden van de gemeente. “ We hebben een relatief lage bevolkingsdichtheid.  Dat betekent dat een vrij grote wegeninfrastructuur moet onderhouden worden met de belastingen van relatief weinig inwoners.  Indien we dezelfde verwachtingen hebben als bv in een stad, gaan we onvermijdelijk financieel vastrijden”. 

Lees meer over