Boutersem gaat ook de volgende 18 jaar in zee met de afvalintercommunale Ecowerf

3 juni 2021 | 16u19 | Gepost door christian.henn…
In zee met Ecowerf voor volgende 18 jaar
De gemeenteraad van Boutersem heeft met unanimiteit beslist om de huidige samenwerking met afvalintercommunale Ecowerf te verlengen voor een periode van 18 jaar. Tie Vanbeselaere, lid RVB Ecowerf voor Boutersem en Bierbeek, en Bart Dusart Schepen van Leefmilieu in Boutersem reageren enthousiast op de unanieme beslissing van de gemeenteraad om de samenwerking met Ecowerf verder te zetten.

“Ecowerf voert een duurzaam en integraal afvalbeleid, dat innoverend is om op die manier de behoeften en belangen van Boutersem en haar inwoners zo optimaal mogelijk in te vullen”, klinkt het in koor bij Tie en Bart.

Uit een intern onderzoek en uit een vergelijkende studie van VVSG (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten) blijkt dat de keuze voor een intercommunale voor het uitvoeren van een lokaal verankerd en duurzaam afvalbeheer, de juiste en terechte keuze is.

Sorteerkampioen

In Vlaanderen zijn er 25 afvalintercommunales. Wel 297 van de 300 gemeenten kiezen ervoor om hun afval te laten inzamelen of  verwerken via een intergemeentelijk samenwerkingsverband. Ecowerf behoort contextueel gezien tot de beste leerlingen van de klas: ze zijn immers al voor de 4de keer op rij sorteerkampioen in Vlaanderen. Ook internationaal wordt het Vlaams afvalbeleid als norm en voorbeeld gesteld.

In de visienota die Ecowerf voor de komende 18 jaar heeft opgemaakt, heeft het gemeentebestuur van Boutersem samen met een aantal andere besturen zwaar aangedrongen op meer initiatieven van Ecowerf  i.v.m.  de zwerfvuilproblematiek. Bart Dusart, schepen van Leefmilieu in Boutersem: “Ecowerf heeft toegezegd dat ze  op het vlak van de aanpak van zwerfvuil en sluikstorten een regierol zullen opnemen. Ze zullen hier ook met zeer concrete maatregelen, tools en suggesties komen om haar vennoten (25 gemeenten) ook in deze problematiek duurzaam te ondersteunen. Deze concrete voorstellen en een concreet tijdspad worden toegelicht aan alle gemeentevennoten tijdens de bijzondere algemene vergadering van juni.” 

Lees meer over