Ouders van Daan nog altijd op zoek naar 8000 euro voor rolstoel zodat zoon kan deelnemen aan WK Hockey

Daan

De minder mobiele Daan Van Nerum (20) uit Bekkevoort mag deelnemen aan het WK Hockey in Zwitserland maar daarvoor moet hij 20.000 euro verzamelen om een aangepaste rolstoel te kunnen kopen, zijn ouders kunnen zich dat niet veroorloven. Daarom organiseerden ze een online fondswerving maar daar staat de teller voorlopig maar op 5673 euro, met alle andere inkomsten, van vele andere initiatieven, hebben ze al 12.000 euro kunnen inzamelen.Op 10 april organiseren ze een benefietactie om extra geld in het laatje te brengen. “Het wordt langzaam dringend om het nodige geld te vinden, een aangepaste elektrische rolstoel heeft hij intussen al, we mogen die in schijven afbetalen, maar we hebben het geld wel broodnodig.”

Daan moet leven met een aantal beperkingen die zich vooral toespitsen op zijn spieren. “Toen hij 4 à 5 jaar oud was, kreeg hij het moeilijk om te stappen en dat werd er doorheen de jaren alleen maar moeilijker op. Een kleine afstand in huis afleggen, lukt nog wel maar zodra het meer is, moet hij in de rolstoel want dat kan hij niet aan. Na een aantal onderzoeken werden we doorverwezen naar verschillende ziekenhuizen, maar tot nu toe is er nog niets gevonden, de dokters weten gewoon niet waar ze moeten naar zoeken. Begrijp mij niet verkeerd, ze deden zeker hun uiterste best en namen onze case mee naar buitenlandse congressen, voorlopig zonder resultaat. Hij wordt gevolgd door specialisten in het Gasthuisberg in Leuven en zelfs die hebben geen benaming voor zijn ziekte, zo zeldzaam komt die voor. Eigenlijk komt het erop neer dat Daan zo’n 60% aan spieren heeft, in vergelijking met anderen. Het bindweefsel, wat ervoor zorgt dat wij recht kunnen staan, is eveneens van slechte kwaliteit. Ook zijn 16-jarige zus Noor lijdt aan dezelfde ziekte en zelf kreeg ik een tijdje geleden borstkanker, vrolijk word je daar niet van.”

Lees verder onder de foto. 

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Daan
Leven met beperkingen maar dromen van meer

Al veel steun gekregen, jammer genoeg is meer nodig

Ondanks zijn handicap werd Daan geselecteerd voor het team dat ons land mag vertegenwoordigen op het WK in Zwitserland maar daarvoor heeft hij dus een aangepaste rolstoel nodig die best wat geld kost. “We hebben, dankzij heel veel helpende handen, toch al een deel van het vereiste budget samen gekregen maar dat volstaat, jammer genoeg, niet. De plaatselijke toneelclub steunde ons al, net als een aantal dames die meededen aan de Warmste Week. Anderen verkochten dan weer spulletjes waar wij de opbrengst van kregen, dat is super, net als de giften van anonieme weldoeners. Anderen komen dan weer creatief uit de hoek en verkopen hun creaties ten voordele van ons, zelfs uit Nederland kregen we al giften. Een wafelverkoop in de buurt bracht ook 2500 euro op maar we zijn er nog lang niet. Aangezien het WK al doorgaat in augustus hebben we al een electrische rolstoel aangeschaft en die mogen we gelukkig in schijven afbetalen”, vertelt Annemie.

Daan is dankbaar 

Daan zelf is ook blij met de steun die hij al kreeg, al beseft ook hij dat het niet niet makkelijk wordt om de nodige som te vergaren. “Veel vrienden heb ik in het dorp niet, ik ging hier nooit naar school, maar ik ben wel dankbaar dat mensen aan me denken en me steunen. Ik ben mij bewust van het feit dat we veel vragen. In mijn sport kan ik mezelf helemaal laten gaan. Het kan er soms wel wat hard aan toegaan, maar ik heb niet echt veel schrik, want de rolstoelen zijn goed beschermd.”

Om wat extra geld te verzamelen is er nu de benefietdag op 10 april in en rond het voetbalplein in Molenbeek-Wersbeek, een deelgemeente van Bekkevoort. “Op het programma staan een aantal wandelingen, onder andere eentje voor rolstoelgebruikers, en het langste parcours is 17 km. Deelnemen kost 3 euro en kan van 7.30 uur tot 14 uur. Inschrijven doe je op de Facebookpagina, https://www.facebook.com/BenefietDaanVanNerum/.

Lees meer onder de foto. 

mama Daan Bekkevoort
Mama heeft er alles voor over om haar zoon te laten deelnemen aan het WK.

Niet afgeven

Ondanks zijn ziekte geeft Daan niet af en timmert hij aan zijn toekomst. “Ik zit nu in mijn laatste jaar grafische vormgeving in Antwerpen, dat is eigenlijk een specialisatiejaar. Daarna zou ik graag willen studeren voor illustrator. Het leven op internaat is echt wel fijn. Er zijn daar lieve mensen die voor mij zorgen en met mij rekening houden. Wanneer ik, op vrijdag, naar huis mag, kijk ik echt uit naar een avondje tv-kijken met de familie. Dan praten we gezellig met mekaar en lachen we. Het simpel genieten van elkaar is mij goud waard. Tijdens het weekend ben ik vooral bezig met al onze dieren - dat zijn er veel zowel kippen, geiten, ganzen, konijnen en katten - en natuurlijk proberen we de oma’s ook altijd te bezoeken.”

Wie een gift wil doen kan dat online doen.