Ook in het Hageland gaan coronacijfers weer de hoogte in: "Misschien zijn er extra maatregelen nodig"

Coronakaart

Het gaat opnieuw de foute kant op met de coronacijfers in het Hageland. In steden en gemeenten stijgen die ongeveer overal in het Hageland, uit een overleg met de provinciegouverneur afgelopen vrijdag blijken de cijfers zowat overal in de provincie te stijgen. Zo bijvoorbeeld kwamen er in Begijnendijk op zaterdag 6 november 9 nieuwe besmettingen bij, de voorbije drie dagen waren er dat 31. Ook elders gaan de grafieken weer de hoogte in. De cijfers komen van de VUB die dagelijks een update publiceert van het aantal coronabesmettingen. "Misschien moeten we extra maatregelen overwegen." De kaart bovenaan is van de website van de VUB.

Begijnendijk telde de voorbije week 49 nieuwe besmettingen en dat baart burgemeester Bert Ceulemans (Samen) toch wat zorgen. ”We wachten nog heel even af maar indien de trend zich doorzet, zullen we extra maatregelen moeten nemen, elke gemeente kan beslissen om dat te doen. Sowieso bellen we iedereen op die positief testte om te kijken of we hem of haar kunnen helpen met iets tijdens de quarantaine maar ook om nogmaals het belang te benadrukken van de regels op te volgen. We volgen het in elk geval op de voet op.”

Ook de buren in Aarschot kregen er op zaterdag 6 november 14 nieuwe besmettingen bij en in Diest waren er dat zelfs 23. De voorbije drie dagen gingen in beide steden de cijfers eveneens de hoogte in, in Aarschot kwamen er 43 gevallen bij, in Diest 63.

Voor Tienen vertonen de cijfers een gelijkaardige trend. Op zaterdag 6 november testten 22 mensen positief, de voorbije drie dagen waren er dat 65.

Misschien wel extra maatregelen nodig

Eenzelfde verhaal komt uit Scherpenheuvel-Zichem waar er zaterdag 6 november 18 besmettingen bijkwamen en de voorbije drie dagen 53. ”Dit moeten we zeker opvolgen. Ook al zijn onze cijfers relatief laag t.o.v. anderen, dan nog is het onrustwekkend en maak ik mij hier zorgen over. Ik vrees dat de huidige maatregelen niet gaan volstaan op termijn en we zullen moeten kijken of er geen extra maatregelen nodig zijn om de stijging van de cijfers tegen te gaan. Hoe dat dan precies moet, zullen we nog moeten bekijken, als het zover komt”, zegt burgemeester Manu Claes (CD&V).

Ook Bekkevoort ziet het aantal besmettingen in de gemeente de hoogte in gaan.  “We hebben nu een 18-tal besmettingen, verspreid over de drie deelgemeenten Asse, Bekkvoort en Molenbeek-Wersbeek. Het is moeilijk te zeggen of er een specifieke doelgroep is, want zowel jong als oud geraakt besmet. Ik kan alleen maar hopen dat de mensen niet te ziek worden en ze niet in het ziekenhuis belanden”, zegt burgemeester Hans Vandenberg (CD&V). Vandenberg merkt dat de inwoners slimmer en voorzichtiger worden. “Zo was er vandaag een restaurantdag gepland maar de organisatoren hebben die zelf afgelast.”

In buurgemeente Tielt-Winge gaan de cijfers ook opnieuw de hoogte in. “De gemeente is al voor de derde keer in zogenaamd vooralarm, dat gebeurt wanneer er 10 mensen besmet zijn. Dat kan natuurlijk gaan om een beperkt aantal families wanneer er meerdere leden besmet geraakten. De eerste keer dat dit gebeurde was het alle hens aan dek, nu zijn we het al een beetje gewoon. We blijven voorzichtig en waakzaam voor het geval er een grote uitbraak komt. Volgende week is het weer school en dus houd ik mijn hart vast”, besluit burgemeester Rudi Beeken (Open Vld).

Lees meer over