Meer bewegen is sowieso gezond maar heeft ook psychische voordelen, zo legt psychologe Kirsten in nieuw boek uit

Schrijfster
Psychologe en therapeute Kirsten Plessers (43) uit Bekkevoort bracht recent een boek uit. In Psycholopen heeft ze het over het belang van bewegen, niet zozeer over de lichamelijke aspecten ervan, maar ze heeft het eerder over de psychische kant van het beweegverhaal. Zelf is Plessers al bijna 20 jaar psycholoog aan de KU Leuven en daarnaast heeft ze ook een eigen praktijk. “Ik hoef geen roman te lezen, ik krijg zoveel rijke verhalen te horen. Geen enkel verhaal is hetzelfde en ik vind het enorm boeiend om die allemaal te mogen horen, soms geeft het me kippenvel.”

Al van jongs af aan ontdekte Kirsten dat mensen makkelijk bij haar terechtkwamen met hun problemen. “In het middelbaar klopten klasgenoten al aan met hun verhalen. Ik kreeg wel eens de feedback dat ik goed kon luisteren,  zelf was ik vooral  geboeid door alle soorten mensen en hun verhalen en wou ik hen daarbij  – waar ik kon – ook helpen, vandaar dat ik de logische stap zette om psychologie te gaan studeren.”

Bijna twintig jaar lang werkte ze als psychologe aan het studentengezondheidscentrum van de KU Leuven. Enkele jaren geleden ontwikkelde ze er een nieuwe training, waarbij ze met studenten de natuur in trok om te gaan lopen met het oog op het vergroten van de mentale veerkracht. “Hoewel het voor studenten natuurlijk wel even een mentale switch vergt om te gaan lopen in plaats van te praten met een psycholoog, ervaarden de meesten het als bijzonder positief. Het sterkte velen in hun zelfvertrouwen.”

Problemen oplossen vergt meer dan bij psychologe binnenstappen

Recent stapte Kirsten over naar een andere functie. “Ik ben nu domeinverantwoordelijke Gezondheidsbevordering binnen studentenvoorzieningen van de KU Leuven. Dit is een nieuwe beleidsfunctie, bedoeld om zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid van studenten nog beter te bevorderen Daarnaast heb ik ook nog een eigen praktijk als psychologe/therapeute. Mensen denken soms dat ze bij ons maar moeten binnenstappen om hun problemen op te lossen, zo werkt het niet. Wij willen eigenlijk handvaten aanreiken opdat men zelf beter met bepaalde moeilijkheden kan omgaan. Meer bewegen kan hiervan onderdeel uit maken. Ik heb gemerkt dat regelmatig bewegen het therapeutisch proces een duwtje in de rug kan geven. Als je geregeld wandelt of loopt, levert je dat dan ook veel mentale voordelen op, je slaapt er beter van en het maakt je stressbestendiger en energieker. Je humeur wordt er beter op en het komt ook je concentratie en denkvermogen ten goede. Stel dat er een pilletje zou bestaan, met zoveel effecten en dat zonder enige bijwerking, dan zou iedereen dat toch nemen.”

Omdat ze haar boodschap aan zoveel mogelijk mensen wil meegeven, besloot de psychologe om er een boek over te schrijven. “Dat was best pittig. Het moest immers gebeuren naast mijn gewone job. En daarnaast heb ik ook nog een gezin natuurlijk (lacht).”

Soort kookboek

Naar eigen zeggen wil Kirsten niet dat mensen haar boek in één ruk uitlezen. “Je moet het eigenlijk bekijken als een kookboek waarin ik de ingrediënten en de te volgen stappen aanreik. Je leest een deel, legt het boek vervolgens weg en probeert het dan uit in praktijk. Ik probeerde ook veel praktische tips te geven. Voor alle duidelijkheid, het is niet mijn bedoeling om mensen aan te zetten tot prestatiesport. Ik wil eerder verduidelijken hoe ieder van ons gebaat is met regelmatig te bewegen. Als je het boek leest, ga je leren hoe je je wandelingen of loopjes eigen kan maken. Er zijn veel motieven om te gaan bewegen en het komt erop aan om de jouwe te leren kennen. Zo hou je het niet alleen vol maar wordt het ook iets leuk. Geen to-do erbij, maar iets waarnaar je gaat uitkijken. Ik hoop dat mijn boek voor velen een verschil kan maken en het mensen kan helpen.”

Het boek is uitgegeven bij Borgerhoff- Lamberigts en is verkrijgbaar in de gewone boekhandel. Het kan ook online besteld worden via ondermeer standaardboekhandel, bol.com en bookspot.

Lees meer over