Ina Stabergh lanceert nieuw boek: ‘Van de oerknal tot heden’

Ina Stabergh
Ina Stabergh uit Bekkevoort, geboren als Berthy Stas, heeft een nieuw boek klaar. ‘Van de oerknal tot heden’ rijpte tien jaar, maar tijdens corona, toen Ina werd gediagnosticeerd met kanker, schreef ze het hele verhaal uit. Kwestie van negatieve gevoelens om te zetten in positieve. Het resultaat is een boek dat uit stukjes bestaat, kleine verhalen die behapbaar zijn voor iedereen. Ina stelt het boek twee keer voor, in Bekkevoort en Tielt-Winge, en voegt er telkens een overzichtstentoonstelling van haar werk aan toe.

“Lang geleden, het was in de herfst net voor de Arabische Lente (2011), ontstond de kern van een nieuw verhaal”, vertelt Ina Stabergh. “Maar pas na jaren van plannen, groeien, evolueren, zoeken, lezen en schrijven, kreeg het boek eindelijk vaste vorm. Drie generaties zouden het lezen en ik zou naar hun mening luisteren. Het boek werd opgebouwd met stukjes uit het beste, het slechtste van mens en natuur, de geschiedenis van dichtbij en veraf en al wat je maar kunt bedenken van bij het ontstaan van het leven uit die eerste knal. Stukjes als kleine verhalen behapbaar voor iedereen.” 

“De idee  voor het boek ontstond uit een knal van elementen op een moment van huppelend wandelen met schoolkinderen in het Warandepark in Diest. We verkenden plaatsen en spraken over planten, stenen en kleine dieren die ons hun verhalen fluisterend doorvertelden. Sommige kinderen zagen dinosaurussen in dorre takken en vertelden hun geschiedenis. Ook spinnen, vogelveren en kastanjebolsters pasten in het grote verhaal. Met gekleurde blaadjes werd een schilderij gelegd op de trappen van het openluchttheater en in mijn gedachten sudderde het begin van een knal. "Kijk, Ina glimlacht, ze ziet iets wat wij niet zien,” zei een meisje met vrolijke stem.”

“De zwarte dummy met notities werd in een kast gelegd en bleef er liggen want enkele dagen na die wandeling gebeurden er vreemde dingen. Het begon met wriemelende mieren aan mijn tenen en verlammingsverschijnselen. Er volgde een spoedopname en een zoektocht van neurologen naar een naam voor het vreemde letsel. Vijf dagen later hoorde mijn man de diagnose: het Syndroom van Guillain-Barré. Een gevolg van stress, infectie, verzwakking en wonderbaarlijke genezingen.”

“Alles moest ik weer leren: spreken, stappen en nog zoveel meer. Het schrijven van het boek over de oerknal verdween op de achtergrond. Na mijn revalidatie werkte ik aan andere publicaties maar op geen enkel moment verdween de 'knal' uit mijn gedachten. Tot weer een nieuwe 'knal' het dagelijkse leven overhoop haalde. Een virus, overgewaaid uit Wuhan, hield de wereld in de ban. De coronapandemie was een feit. De ene quarantaine volgde op de andere en gooide het dagelijkse leven door elkaar. Vreselijk voor de jongeren die hun vrienden moesten missen, zalig voor hen die hielden van rust en de nieuwe vrijheid om te kunnen genieten van de kleine dingen, de verwondering van de bewegingen in de natuur. En toen wilde ik een overzicht schrijven van mijn publicaties door de jaren heen. Ik noemde het boek ‘Een leven vol woorden’. 40 jaar schrijven van gedichten, verhalen, historische en andere romans. Het was een boek dat niet aan het publiek kon worden voorgesteld omwille van corona. Spijtig, want zo’n voorstelling geeft een goed gevoel, rondt het geheel af en maakt plaats om met iets nieuws te beginnen.” 

“In de herfst van corona 2020 kreeg ik na een routineonderzoek te horen dat de grote 'K' mij te pakken had. Er volgden heftige periodes met bestralingen en chemotherapie. Om mijn zinnen te verzetten, werkte ik in mijn vrije momenten aan het boek dat mij al een decennium lang bezighield. Het schrijven aan 'Vanaf de oerknal tot heden' werd een dagelijkse bezigheid en een poging om negatieve ervaringen om te zetten in positieve. De vrijheid van de rust om te kunnen genieten van 'die nieuwe vrijheid' om niet altijd alles te hoeven opruimen. De vrijheid te beseffen en te zien dat tijd een eigen dimensie heeft die - op een tijdlijn geplaatst over eeuwen en eeuwen - slechts die laatste dertig seconden een plaats geeft aan onze menselijke geschiedenis.”

'Van de Oerknal tot Heden' (256 pagina's) wordt op donderdagavond 28 oktober om 20 uur een eerste keer voorgesteld in de Sint-Mattheuskerk van Meensel-Kiezegem (achter Museum '44). Het boek wordt nog een tweede keer voorgesteld in de Polyvalente Zaal van de Openbare Bibliotheek van Bekkevoort, op zaterdag 20 november om 20 uur. De toegang is telkens gratis. Op beide locaties is er een overzichtstentoonstelling van het werk van Ina Stabergh.

Geïnteresseerden kunnen vanaf nu al intekenen op het boek van Ina aan de voordeelprijs van 20 euro door een mailtje te sturen naar ina.stabergh@skynet.be of te bellen op het nummer 013 33 39 94 of 0474 73 60 90. Afhalen kan bij de voorstelling(en). Nadien kost het 25 euro plus verzend- en administratiekosten (6 euro).