Gratis infosessies EcoWerf

Afvalkalender Bekkevoort
EcoWerf biedt de komende periode een hele waaier aan gratis infosessies aan.

EcoWerf organiseert, in samenwerking met Vlaco (Vlaamse compostorganisatie), online infosessies die jou kunnen helpen om minder afval te produceren of om het een nieuwe bestemming te geven.

Donderdag 28 januari 2021: Urban gardening

-> van 19u tot 20.30u

Wil je een groenere thuis maar heb je slechts beperkte oppervlakte? Ontdek in deze sessie hoe je in kleine ruimte toch veel kan planten én oogsten. We zullen het o.a. hebben over stadsgroen, geveltuinen en kleinschalige tuinen. Ook in een stedelijke omgeving en in kleine tuintjes kunnen we de kringloop sluiten.

Woensdag 3 februari 2021: Bij je thuis composteren

-> van 19u tot 20.30u

Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in de tuin? Wist je dat je compost zelf kunt produceren door je groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Jouw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je houd ook de duurzame kringloop in stand.

Donderdag 11 februari 2021: Voedselverlies voorkomen

-> van 19u tot 21u

1/3 van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ieder van ons kan hier een verschil in maken door plannen van aankopen, teelten en maaltijden. Ook de plaats waar we voeding bewaren en de bewaartechniek speelt een belangrijke rol: van potten uit grootmoeders tijd tot moderne droogovens. Tot slot geven we ideeën om overschotjes te verwerken tot nieuwe creatieve maaltijden. Je moet geen keukenprinses, geen beroepskok of geen ervaren restjesridder zijn om de tips en tricks te kunnen toepassen op de overschotjes uit je koelkast!

Vrijdag 19 februari 2021: Kringlooptuinieren in veranderend klimaat

-> van 19u tot 20.30u

Ons klimaat en onze leefomgeving wijzigen. Dat merk je aan heel wat grote en kleine dingen: de grondwaterstand in je tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweders en het steeds meer opduiken van plantenziekten, exoten en invasieve soorten. Tuinieren is niet meer zo eenvoudig als pakweg 20 jaar geleden. Je kan je kringlooptuin met een paar eenvoudige ingrepen wapenen tegen al dat natuurgeweld. Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Donderdag 25 februari 2021: Snoeihout voorkomen en verwerken

-> van 19u tot 20.30u

Het snoeiwerk beperken start bij een goede aanplant, maar ook een juiste timing speelt een belangrijke rol. Er zijn verschillende manieren om je snoeiafval terug aan te wenden in de tuin, waaronder het eigenlijk geen afval meer is, maar een nieuwe grondstof. Eén manier is bijvoorbeeld het versnipperen met een hakselaar maar er is nog veel meer te ontdekken in deze sessie!

Woensdag 3 maart 2021: Pesticidenvrij beheer van verharding en tuinen

-> van 19u tot 20.30u

Een tuin onderhouden zonder pesticiden? Een oprit of terras onkruidvrij houden zonder te spuiten? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Het kan! Wil jij je er ook aan wagen, maar weet je niet hoe? Ontdek het in deze online sessie! Je maakt er kennis met heel wat tips en kringlooptechnieken en met een plan van aanpak kan je thuis zelf aan de slag.

Inschrijven

Inschrijven kan door naar Ecowerf te mail op het e-mailadres afvalpreventie@ecowerf.be.

Je krijgt nadien een bevestigingsmail en je ontvangt een Zoom-link vlak voor aanvang. Als je je inschrijft rekent EcoWerf er wel op dat je deelneemt.

Lees meer over