Succesvolle crowdfundingsactie voor oude molen van Betekom

6 juni 2021 | 13u20 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
molen betekom
Al sinds 1990 is de eeuwenoude molen op de Molenberg in Betekom eigendom van Natuurpunt. Na meer dan dertig jaar hoopt de organisatie weldra te kunnen starten met de hoognodige restauratiewerken. De crowdfundinsactie die in dit kader op poten werd gezet, bracht intussen al meer dan 15.000 euro op.
De actie loopt nog tot 31 augustus en dat is nodig, want Natuurpunt heeft 50.000 euro aan eigen middelen nodig om de werken tot een goed einde te kunnen brengen.

 De molen van Betekom is een van de oudste molens in België en de enige windmolen in ijzerzandsteen. Dertig jaar geleden werd hij eigendom van Natuurpunt, in september hoopt de organisatie met de nodige restauratiewerken te kunnen starten.  

Boven op de molen komt er een uitkijkplatform met een dak om de ruïne te beschermen tegen verdere aftakeling. Om sommige stukken ijzerzandsteen te herstellen, konden de initiatiefnemers stenen op de kop tikken van de oude pastorij van Rillaar. Een gelukkige vondst aangezien die stenen nergens anders meer te krijgen zijn; alle steengroeven zijn gesloten of beschermd als erfgoed.

Natuurpunt Begijnendijk moet zelf 50.000 euro bijdragen voor de restauratie, een grote uitdaging voor de lokale vrijwilligers. Daarom zoeken ze mensen die de consolidatie van de molen mee willen financieren:

  • Met 55 euro draag je een (ijzerzand)steen bij aan de werken om de molenruïne te bewaren.
  • Met 80 euro zorg je dat we snel nieuwe belevingselementen kunnen installeren.
  • En met 125 euro steun je de aanleg van het nieuwe uitkijkplatform.

Voor elke gift van meer dan 40 euro krijgt men volgend jaar een fiscaal attest, zodat de fiscus bijna de helft van de gift terugbetaalt.

Overschrijven kan  via BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt en met vermelding project 3963 E Molen Betekom.

Lees meer over