Sinterklaas kwam ook naar Begijnendijk met zwarte pieten, burgemeester bleek toch niet braaf geweest te zijn

Sinterklaas

We kunnen dan wel minder dan in niet coronatijden maar Sinterklaas laat het niet aan zijn hart komen en brengt toch een bezoek aan alle steden en gemeenten in het Hageland, weliswaar coronaproof. Zo kwam hij, samen met zijn zwarte pieten, zondag 5 december ook naar Begijnendijk.

De doortocht van de Sint is vooral een initiatief van schepen Maggie Thielemans (Samen) en het gemeentelijk feestcomité.

Dat de Sint met zijn tijd mee is, bleek alvast toen een roetpiet met een uitgebouwde motor voor de Sint uitreed door de straten van Begijnendijk en deelgemeente Betekom.

Sinterklaas zelf zat comfortabel op een praalwagen, getrokken door een tractor en in het gezelschap van enkele pieten die ook in Begijnendijk nog pikzwart mogen zijn, al mogen er ook roetpieten in de gemeente hun werk doen. “Er is vandaag een maatschappelijk debat gaande over het al dan niet rechtvaardigen van zwarte- of roetpieten maar eigenlijk gaat het om een feest voor de kinderen. Ik herinner mij uit mijn kindertijd dat de pieten door de schouw kropen om de cadeautjes in de living te leggen en daardoor zwart werden. Bovendien moeten wij voor dergelijk event beroep doen op lokale verenigingen, wanneer de pieten niet volledig zwart zien, riskeer je al snel dat kinderen iemand gaan herkennen, temeer daar veel vrijwilligers ook actief zijn in onze scholen. Ik ben ook blij dat de Sint elk jaar een halte voorziet aan het woonzorgcentrum, al moet dat momenteel vanop afstand maar toch blijft dat fijn voor de bewoners die daar echt wel naar uitkijken”, zegt burgemeester Bert Ceulemans (Samen), die zelf blijkbaar niet zo heel braaf geweest is afgelopen jaar.

“Deze ochtend lag er voor mij alvast niets, voor mijn kinderen wel. Anderzijds is het pas morgen 6 december en misschien komt er nog wel iets, ik betwijfel het wel een beetje. Anderzijds ben ik wel heel braaf geweest, samen met alle andere gemeenteraadsleden, voor de gemeente, misschien telt dat toch ook voor iets”, besluit de burgemeester lachend.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Sinterklaas
Met een uitgebouwde motor voor Sinterklaas rijden
Sinterklaas
De Sint sloeg burgemeester Bert Ceulemans over: "Toch niet zo braaf geweest"

Lees meer over