Oude molen in Betekom eindelijk gerestaureerd: “Er komt ook een platform waar je kan genieten van het uitzicht”

Restauratie molen
De molenruïne in Betekom, een deelgemeente van Begijnendijk, wordt eindelijk gerestaureerd en om hier de nodige aandacht aan te besteden organiseerde Natuurpunt een Dag van de Molenberg, iets wat ze eerder ook al wel deden. Zo’n 500 geïnteresseerden brachten zaterdag 23 oktober een bezoek aan de ruïne van de molen. 

Natuurpunt kocht de molen al in 1990, in 1993 werd het een beschermd monument, maar de definitieve restauratie werd telkens uitgesteld, tot nu want nu staat de molen in de stelling en zal hij worden gerestaureerd. “We hebben de restauratiewerken in verschillende fases opgedeeld. In eerste instantie consolideerde we de bestaande ruimte. We keken wat er moest worden afgebroken en wat er opnieuw kon worden opgemetst. Aan de bovenkant hebben we anderhalve meter afgebroken en terug opgemetst om zo een stabiele cirkel te creëren. Nu kunnen we aan de 2de fase beginnen. Bedoeling is onder andere om een grote houten trap naar boven te bouwen waar we een uitkijkplatform willen maken, vandaar zal je dan een mooi panoramisch overzicht krijgen over de Demervallei. Deze molen effectief weer laten werken, zit er niet in. Enerzijds zou dat heel veel geld kosten, anderzijds zouden we dan oude bomen moeten omhakken zodat de wieken de nodige ruimte krijgen, dat zou nefast zijn voor de natuur en het uitzicht”, zegt Koen Baert (44) van Natuurpunt Begijnendijk. 

Lees verder onder de foto. 

Molen Betekom
De oude molen staat intussen in de steiger en zal worden gerestaureerd.

Gemeente en Vlaanderen betalen mee 

Volgens hem heeft de molen voor veel mensen een emotionele waarde maar is hij ook van historisch belang. . “Een beetje zoals de Maagdentoren in Zichem. Veel oudere mensen herinneren zich nog de momenten dat ze er als kind speelden en willen het monument dan ook liever niet zien verdwijnen. Anderzijds is het de enige ijzerstandstenen molen ter wereld. Ijzerstandsteen is namelijk heel typisch voor deze regio. Anderzijds bestonden er soortgelijke molens in het noorden van Frankrijk maar die zijn intussen verdwenen. Toen de kasteelheer van Rivieren in onze regio kwam wonen wilde hij ook zo’n molen zien draaien vanuit zijn kasteel. Vandaar dat er ook hier eentje kwam te staan.”

De werken zijn nog maar opgestart of de aannemer deed al een interessante vondst. Hij ontdekte in de bovenrand een schacht die verbonden was met een nis waar een katrol hing om zo de graanzakken naar boven te heisen. Benieuwd of er nog pareltjes zullen komen bovendrijven.

De restauratie wordt geschat op zo’n 400.000 euro, de gemeente Begijnendijk neemt daarvan 150.000 euro voor haar rekening en Vlaanderen geeft 132.000 euro subsidies. "Het was jaren lang zo'n beetje de gewoonte om alles wat oud was af te breken. Begijnendijk heeft dan ook niet zo heel veel erfgoed over, reden temeer om ons als gemeente mee te scharen achter dit project. Het was ook vijf voor twaalf want elk jaar werd de toestand van de molen slechter. We zijn dan ook blij dat Natuurpunt de restauratiewerken eindelijk kan opstarten", besluit Begijnendijks burgemeester Bert Ceulemans (Samen). 

Molen Betekom
Burgemeester Ceulemans (midden op de foto) is blij nu de restauratiewerken eindelijk van start kunnen gaan.
Molen Betekom
Op De Dag van de Molenberg kregen bezoekers een rondleiding.

Lees meer over