Ecowerf opent na 9 maanden nieuw containerpark in Begijnendijk: "Dat is eerder dan voorzien"

Ecowerf Begijnendijk
Woensdag 20 oktober opende het containerpark in Begijnendijk weer de poorten. Het park was negen maanden dicht omdat het volledig vernieuwd werd en aangepast aan het zogenaamde Diftar-systeem, waarbij je per kilogram betaalt voor je binnengebracht vuil. Parkwachter Patrick Maes (56) is dolgelukkig nu hij terug in zijn thuishaven aan de slag kan “Hier heb ik lang naar uitgekeken want ik heb toch veel mensen moeten missen.” Het nieuwe park is 75 are groot, Ecowerf mikt voor nieuwe parken op 1 ha.

Zelf was Patrick de voorbije maanden aan de slag in het containerpark in Tremelo. “Daar zag ik ook bekende gezichten maar dat is toch niet hetzelfde. Het park is echt heel mooi geworden en onze grootste trots is de nieuwe oprijbrug waar de mensen makkelijk hun zware spullen kwijt kunnen. Het komt erop neer dat ze minder moeten tillen met bijvoorbeeld een zetel, voor de kleinere spullen kunnen ze, aan de andere kant van de container, nog altijd een trap gebruiken.”

Voor de parkwachter is het nieuwe Diftar-systeem eerder een zege. “Het levert mij minder werk op, aangezien het afval gewogen wordt en mensen per kilogram betalen aan de betaalterminal of afrekenen via hun Diftar-rekening. Ik denk dat het financieel voor de bezoeker geen groot verschil zal maken tegenover vroeger. We hebben ook een nieuwe plaats om oude matrassen te deponeren en een grote ruimte voor het hout en snoeiafval.”

Lees verder onder de foto. 

Ik denk dat het financieel voor de bezoeker geen groot verschil zal maken tegenover vroeger

Parkwachter Patrick
Parkwachter Patrick
Patrick is blij, nu hij terug in zijn thuishaven aan de slag kan.

Buurtbewoners mochten dinsdag al op bezoek

Dinsdag 19 oktober mochten buurtbewoners al een bezoekje brengen aan het park. “Zoals je ziet zijn er veel geïnteresseerden. Dat is nu al de vijfde groep die langskomt”, glundert Patrick maar sommige bezoekers zijn toch een beetje sceptisch.

Marcel Wuyts, Erwin Torfs en Roger Eremans, inwoners van Begijnendijk, zijn wel enthousiast maar hebben toch enkele bedenkingen.

“Het is nu een heel mooi park, prachtig vernieuwd. Toch vrezen we wat voor de parkeerplaatsen. Als je hier op zaterdag komt met een aanhangwagen staat de parking al bijna vol”, zegt Erwin Tofs, die samen met Marcel Wuyts en Roger Eremans, langskwam. “Er is een grote opening met daaronder een gleuf. Als je je ticket laat vallen, ben je het kwijt”, vreest Marcel terwijl Erwin dan weer schrik heeft dat sommigen er hun identiteitskaart zullen kwijtspelen. “Bij een betaalautomaat moet je je kaart insteken en als je je geld neemt en je kaart vergeet, piept de automaat. Hier moet je je identiteitskaart in het toestel stoppen en daarna je betaalkaart. Na het betalen gaan mensen misschien wel vergeten hun identiteitskaart mee te nemen.”

Over het Diftar-systeem hebben de mannen nog geen mening. “Dat zullen we ondervinden als we de eerste keer naar hier komen”, lacht Marcel.

Lees verder onder de foto. 

Buurtbewoners
Vlnr: Roger Eremans, Erwin Torfs en Marcel Wuyts

Primeur voor Begijnendijk

Hoe dan ook is het nieuwe containerpark structureel een hele verbetering met het oude. “Het park was eerlijk gezegd aan vernieuwing toe”, zegt directeur van Ecowerf Jonathan De Witte. “Het was helemaal verouderd en ook veel te klein geworden. Daarom hebben we alles met de grond gelijk gemaakt en zijn we opnieuw begonnen. Niet alleen het Diftar-systeem is een vernieuwingen, ook de weegbrug is nieuw. Hier kunnen de mensen met hun auto oprijden en de zware dingen in de juiste container gooien. Het is ook veel ergonomischer geworden voor de bewakers.”

Het nieuwe park krijgt meteen ook een primeur want aan de ingang wordt voortaan je nummerplaat gescand. “Op basis daarvan kunnen we elke beweging op de weegbrug linken. Vroeger moest je elke keer opnieuw je kaartje insteken, nu is dat niet meer van de orde. Het werkt  zoals in ondergrondse parkings waar jouw nummerplaat ook tijdelijk geregistreerd wordt, zodra je de parking, en dus ook ons park, verlaat worden alle gegevens gewist.”

Voorzitter van Ecowerf en burgemeester van buurgemeente Tielt-Winge vindt de nummerplaatherkenning een goede zaak: "Eindelijk eens een positieve toepassingen van het systeem want voor de rest wordt het vooral gebruikt om boetes uit te schrijven", waarop hij burgemeester Bert Ceulemans aanmaant om even te helpen om wat oud papier, dat hij meebracht, te deponeren op de voorziene plek. "Zo krijgen ze ook een cadeau", grapt hij. 

Lees verder onder de foto. 

Ecowerf Begijnendijk
Voorzitter Jonathan De Witte (links), voorzitter Rudi Beeken en burgemeester Bert Ceulemans.

Op termijn alle parken Diftar-systeem

Burgemeester Bert Ceulemans (Samen) is alvast blij met het nieuwe park. “Het is een groot verschil met het oude park. Niet alleen de vernieuwingen maar ook de technologie erachter zijn nu veel beter. Normaal zou het park pas open gaan in januari 2022 en natuurlijk ben ik blij dat dit nu vroeger kan. “

Het nieuwe park kadert in een masterplan van Ecowerf die, op termijn, in al hun parken het Diftar systeem wil ontrollen. Op die manier kunnen mensen eigenlijk naar om het even wel containerpark van de intercommunale, inwoners van Tielt-Winge kunnen dus ook naar het park in Begijnendijk. 

Parkwachter Patrick leidde ons rond op het nieuwe park, de wind speelde de klank echter parten maar de minder verstaanbare stukken hebben we voor u ondertiteld, met excuses.  

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over