Begijnendijk brengt afval naar de buurgemeenten

13 februari 2021 | 15u57 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
recyclagepark begijnendijk
Vanaf 1 maart 2021 gaat het recyclagepark in de Professor Scharpélaan in Begijnendijk tijdelijk dicht voor verbouwingswerken. EcoWerf en het lokaal bestuur Begijnendijk zorgen voor een groter en moderner recyclagepark.

Het huidige recyclagepark wordt uitgebreid tot een oppervlakte van 75 are, verder komen er ook DifTar-weegbruggen. Een verhoogd plateau met verzonken containers om zware afvalsoorten van bovenaf in te werpen, moet voor meer gebruiksgemak zorgen. Vanaf maart kunnen inwoners van Begijnendijk terecht op 12 DifTar-gewichtsparken van EcoWerf. Maandag 15 of dinsdag 16 februari ontvangen alle inwoners een brief en infofolder in de brievenbus, met daarin de werking van het DifTar-systeem, de tarieven en gegevens over de DifTar-recyclageparken.
 

Eerlijke afvalfactuur
Vanaf 1 maart zullen inwoners van Begijnendijk met hun afval terecht kunnen in 12 recyclageparken van EcoWerf die reeds met een DifTar-weegsysteem zijn uitgerust. De recyclageparken van Tremelo, Rotselaar en Keerbergen zijn het meest nabijgelegen. Voortaan betalen de inwoners op basis van de afvalsoort en het gewicht van het afval dat ze aanleveren. “Door inwoners te laten betalen voor het gewicht aan afval dat ze aanbrengen, trachten we de afvalfactuur eerlijk te verdelen. Wie minder afval maakt, betaalt minder”, zegt burgemeester Bert Ceulemans. “Wie verschillende soorten betalend afval aanbiedt, kan best meerdere keren over de weegbrug rijden. Anders wordt de prijs van de duurste afvalsoort aangerekend. Heel wat soorten afval die nu gratis aanvaard worden, blijven gratis.”

Inwoners van Begijnendijk kunnen op de recyclageparken terecht via hun elektronische identiteitskaart. Wie nog geen inwoner is, kan een tijdelijke kaart aanvragen bij het lokaal bestuur. Kmo’s, verenigingen en scholen kunnen een permanente kaart krijgen. Betalen kan met Bancontact of met de DifTar-rekening. Met de huidige betaalkaarten, de zogenaamde ‘stickers’ kan niet meer betaald worden. Wie nog betaalkaartjes liggen heeft, kan die vanaf maart op een van de DifTar-parken laten omzetten naar een saldo op de DifTar-rekening.

“Vanaf 1 maart krijgen de inwoners van Begijnendijk permanent toegang tot 12 DifTar-gewichtsparken van EcoWerf. Dat blijft zo wanneer het vernieuwde recyclagepark in Begijnendijk open gaat in januari 2022. Inwoners van 16 EcoWerf-gemeenten zullen dan op 13 DifTar-gewichtsparken, waaronder dat in Begijnendijk, terecht kunnen”, zegt schepen Steven Vermeulen, die ook lid is van de raad van bestuur van EcoWerf. “Op termijn wil EcoWerf 20 van deze recyclageparken met DifTar-weegbruggen uitbaten, waarop alle inwoners van haar 27 gemeenten en steden in Oost-Brabant terecht zullen kunnen. EcoWerf streeft er zo naar dat 95% van haar inwoners op minder dan 10 minuten rijden van een recyclagepark wonen. Een recyclageparkbezoek zal dan ook uniformer kunnen verlopen.”
 

Roze zakken
Vanaf maart voert EcoWerf samen met Fost Plus de nieuwe blauwe zak in. Nieuw is dat in de blauwe zak niet enkel plastic flessen en flacons, maar ook andere plastic verpakkingen aanvaard worden. De roze zak voor gemengde plastics haalt EcoWerf vanaf dan niet meer op en wordt ook niet meer aanvaard op het recyclagepark. Van 1 maart tot eind mei kunnen inwoners hun roze zakken wel laten ophalen aan huis tijdens de pmd-ophaalronde, op voorwaarde dat de zak gevuld wordt volgens de nieuwe pmd-sorteerregels. Wie nog een volle rol roze zakken op overschot heeft, kan die van maart tot eind mei op een van de DifTar-parken inleveren voor een waarde van € 2,50/rol op de DifTar-rekening.

Alle informatie kunnen de inwoners vinden op https://www.ecowerf.be/begijnendijk  

Lees meer over