Begijnendijk bouwt de komende jaren een fietsnetwerk uit

Fietsnetwerk
De gemeente Begijnendijk maakt werk van een fietsbeleidsplan en dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 16 december 2021. "Concreet bouwt het bestuur de komende jaren aan een netwerk van doorlopende- en veilige fietsroutes om zo de dorpscentra, sportinfrastructuur, cultuur, winkels en scholen - via een veilige, comfortabele en functionele fietsverbinding - te verbinden", zeggen burgemeester Bert Ceulemans (Samen) en schepen voor Mobiliteit Steven Vermeulen (Leef).

In 2020 startte de gemeente al met de opmaak van het plan, bedoeling was de infrastructuur veiliger en comfortabeler te maken. In eerste instantie (her)evalueerden de fietsersbond, de gemeente, vertegenwoordigers van de scholen en beweging.net en het studiebureau het lokaal fietsroutenetwerk. "De visie voor de volgende jaren is om zo snel mogelijk tot een fietsvriendelijke gemeente te komen, waar veel meer inwoners het vanzelfsprekend vinden om de fiets te gebruiken, niet alleen voor recreatieve verplaatsingen, maar vooral ook voor veel meer functionele verplaatsingen", aldus Ceulemans. 

Totaalaanpak

Bij de opmaak van het fietsbeleidsplan werd gekozen voor een totaalaanpak, geen aparte projecten die niet op elkaar aansluiten. "Zo werden de bestaande situatie en de knelpunten in kaart gebracht, het gewenste fietsnetwerk met oplossingen voor knelpunten uitgewerkt en de maatregelen gebudgetteerd en geprioriteerd. De gemeente past de weginfrastructuur aan om verplaatsingen met de fiets veiliger te maken en om meer mensen aan te moedigen om zich op een duurzame manier te verplaatsen. Hiervoor moet de weginfrastructuur kwalitatief en veilig zijn en daarom maakten we een beleidsplan op dat moest dienen als  basis voor een integrale aanpak. Het is immers een goed alternatief voor verplaatsingen met de auto, zeker voor korte afstanden. Toch is het in een landelijke gemeente niet altijd een evidente keuze. Daarom maakte het bestuur werk van een fietsbeleidsplan."

Lees meer over