Witte lintjesactie

22 november 2020 | 07u56 | Gepost door dvdg.media@tel…
Witte lintjes-actie
De CD&V-vrouwen organiseerden hun jaarlijkse witte-lintjesactie. Dit jaar was de actie gericht rond partnergeweld.

Op vrijdag 20 november organiseerde Vrouw & Maatschappij de 20ste editie van de Witte lintjes, met een speerpuntactie gericht op het lokale beleid. Volgens Europees onderzoek uit 2015 kreeg 30% van de Belgische vrouwen boven de 15 jaar al te maken met seksuele intimidatie, terwijl 36% geconfronteerd werd met echt fysiek of seksueel geweld. In 50% van die gevallen is de pleger de (ex-)partner. Volgens cijfers van de parketten, waren er in 2019 in België 150 gevallen van (potentieel) dodelijk partnergeweld, waarbij 20 personen stierven.
Daarom voert Vrouw & Maatschappij -CD&V politica dit jaar haar witte lintjesactie tegen geweld op vrouwen. "In onze gemeente hebben we met enkele CD&V leden een lintje gegeven aan burgemeester Gwendolyn Rutten, met informatie en een concreet pakket beleidseisen rond de aanpak van dodelijk partnergeweld. We zullen ook een pancarte afleveren, een ‘crime-scene’ waarbij we via onze website duiden wat de vragen van CD&V zijn. De ‘crime-scene’ blijft aan het stadhuis staan, zo kunnen alle burgers onze actie opzoeken", zegt Nele Pelgrims, provinciaal voorzitster Vrouw en Maatschappij.

"We hebben dringend een gecoördineerde aanpak van partnergeweld nodig. Op federaal en Vlaams niveau zijn wel actieplannen lopende, maar dat is onvoldoende. V&M pleit voor meer coördinatie tussen deze niveaus en voor aanvullende maatregelen, zoals een snelle uitrol van het stalkingalarm en een verplichte behandeling van daders. In de integrale aanpak van dodelijk partnergeweld binnen het ingewikkelde kluwen van bevoegdheidsniveaus, hebben ook de plaatselijke overheden hun rol te spelen, zowel wat sensibilisering als remediëring betreft. Daarom vroegen we op 20 november aan onze korpschef en onze burgemeester om hier aandacht voor te hebben in onze stad. Aarschot zet al in op intra familiaal geweld. Dit gaat zelfs nog verder dan partnergeweld. We hopen dan ook dat de inzet hieromtrent zich zal verderzetten", voegt Pelgrims er aan toe.

Lees meer over