Week van de Mobiliteit in Aarschot

Week van de mobiliteit in Aarschot
Van 16 tot en met 22 september is het de Week van de Mobiliteit. Ook in Aarschot staan er die week activiteiten op het programma. Autoloze zondag 19 september wordt het hoogtepunt met een Stamperskerskoers, Speelstraten en een Demerafvaart met de kano. Leerlingen van de lagere scholen worden aangemoedigd om de hele week zo vaak mogelijk te voet of met de fiets naar school te gaan.

Bij onze vorige aankondiging over deze Week van de Mobiliteit in Aarschot had de stad nog niet alle data klaar. Daarom geven we nu graag alle gegevens weer in een extra artikel.

Autoloze zondag

Burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD): “Autoloze zondag op 19 september is een goed moment om de fietszone in ons centrum nog eens in de kijker te zetten. We maken alle fietsstraten van Aarschot-centrum die dag dan ook autovrij. Onze kleinste inwoners zullen er met de Stamperkeskoers alvast handig gebruik van maken. Op en rond de Grote Markt zullen ze voluit en veilig kunnen koersen met hun fiets, loopfiets of step.” Concreet wil dit zeggen dat er op zondag 19 september in de fietszone rij- en parkeerverbod geldt van 12 tot 18 uur. Op het binnenplein van de Bonewijk geldt al parkeerverbod vanaf 10 uur. Welke straten tot de fietszone behoren kan je checken op www.aarschot.be.

Nog meer op het programma

“Autoloze zondag vormt inderdaad het hoogtepunt van de Week van de Mobiliteit in Aarschot”, bevestigt schepen van Mobiliteit Annick Geyskens (N-VA). “Het wordt een goed gevulde dag met de Stamperkeskoers, Speelstraten, een fietscircuit, een fietscontrolestand van de politie en zelfs kanovaarten op de Demer. Maar ook eerder en verder in de Week van de Mobiliteit zijn er al activiteiten in Aarschot: een pillampentocht op vrijdag, een fietstocht op zaterdag en fietsgraveeracties op dinsdag en woensdag. Met de fiets of te voet naar school. Bovendien dagen we de Aarschotse leerlingen graag uit om tijdens de Week van de Mobiliteit zo vaak mogelijk te voet of met de fiets naar school te gaan. Alle leerlingen van de lagere scholen die tussen 16 en 22 september minstens 3 keer te voet of met de fiets naar school gaan, kunnen hun volle stempelkaart inruilen voor een gratis deelname aan een zweminstuif. We bezorgen nog meer info en stempelkaarten aan de lagere scholen.”

Stamperkeskoers

Schepen van Jeugd Geert Schellens: “Tal van peuters en kleuters zijn al ongeduldig aan het aftellen tot zondag 19 september. Ze staan dan aan de start van de enige echte Stamperkeskoers. Elke deelnemer krijgt een medaille, uitgereikt door Artuur, de mascotte van kind- en jeugdvriendelijk Aarschot. Er zijn al heel wat Stamperkes ingeschreven. Wil je je peuter of kleuter nog inschrijven? Check dan snel of er nog vrije plaatsen zijn via www.jcdeklinker.be.”

Programma:

• 14u30: Aanmelden Stamperkeskoers

• 15u00: Start geboortejaar 2019 (2 jaar)

• 15u30: Start geboortejaar 2018 (3jaar)

• 16u00: Start geboortejaar 2017 (4jaar)

• 16u30: Start geboortejaar 2016 (5jaar)

• 17u00: Start steppersronde

“Maar ook voor kinderen die niet deelnemen aan de Stamperskoers is het de moeite om op zondagnamiddag 19 september af te zakken naar de Grote Markt. Straattheater en springkastelen zorgen doorlopend voor extra fun”, vult schepen Schellens nog aan.

Speelstraten

Ook in de Rumoldus Wetzstraat en in de Albertlaan gaan de auto’s op zondag 19 september aan de kant. Beide straten worden omgetoverd tot Speelstraten. Kinderen zullen dus naar hartenlust kunnen spelen van 13 tot 18 uur in de Rumoldus Wetzstraat en van 10 tot 18 uur in de Albertlaan.

Fietscircuit en Fietscontrole

Op de Bonewijk kunnen kinderen op zondag 19 september vanaf 14 uur toertjes fietsen op het fietscircuit. Ben je benieuwd of je fiets verkeerstechnisch in orde is? Dan kan je op zondag 19 september tussen 10 en 17 uur terecht aan de fietscontrolestand van de lokale politie. De agenten kijken je fiets met veel plezier na.

Demerafvaart met kano

Schepen van Mobiliteit en Toerisme Annick Geyskens: “Op autoloze zondag 19 september kan je Aarschot ook vanop het water ontdekken. Om 10 uur, 13 uur en 16 uur vertrekken kanovaarten aan het voetgangersbruggetje op parking Demervallei. Een kanovaart duurt telkens ongeveer 1 uur. Vanaf de uitstapplaats ter hoogte van het Kasteel van Nieuwland wandel je met een Aarschotse stadsgids terug naar het centrum van Aarschot.” Opgelet: per kanovaart zijn er slechts 10 kano’s beschikbaar (min. 2, max. 3 personen per kano). De minimumleeftijd is 6 jaar en je moet kunnen zwemmen. De kanovaart kost 10 euro per persoon. Reserveer je deelname via www.hetgasthuis.be.

Pillampentocht langs trage wegen

Op vrijdag 17 september kan je een avondwandeling maken langs veldwegen, kerkwegels en bospaden. De wandeling vertrekt om 19 uur aan de Gijmelsesteenweg 312 (parking toekomstig fietscafé). Vergeet je zaklamp niet. 3 Fietstocht langs trage wegen Op zaterdag 18 september kan je deelnemen aan een fietstocht langs trage wegen. De fietstocht vertrekt om 14 uur aan de Gijmelsesteenweg 312 en wordt begeleid door een Aarschotse stadsgids. Je kan je deelname reserveren via www.hetgasthuis.be. Fietsgraveeractie Op dinsdag 21 en woensdag 22 september kan je op de Grote Markt je fiets laten graveren. Je kan gewoon langskomen zonder reservatie. Op dinsdag staat de dienst Mobiliteit voor je klaar van 10 tot 12 uur en van 12.30 tot 15 uur. Op woensdag 22 september bemant de lokale politie de fietsgraveerstand van 10 tot 12 uur en van 12.30 tot 15.30 uur.

Meer info? www.aarschot.be

Lees meer over