Vrouwen koersten voor het eerst ook 'Dwars door het Hageland '

Dwars door het Hageland, ook voor vrouwen.
Nick Nuyens en zijn ‘partners in crime’ zullen tevreden zijn. Hun 2021-editie van de ‘Dwars door het Hageland’ werd een geslaagd sportfeest. Vanaf de start in Aarschot tot aan de aankomst op de Citadel in Diest werd er genoten van twee grootse wielerwedstrijden. Voor het eerst organiseerde Nuyens immers ook een wedstrijd voor vrouwen en dat werd gesmaakt door het publiek.

Het was een heel puzzelwerk voor de organisatoren om de twee wedstrijden mooi te combineren en alle veiligheidsaspecten en begeleiding op elkaar af te stemmen. Dat bleek in elk geval goed gelukt, ook al was er even wat ongerustheid toen, door het drukke verkeer, niet alle seingevers op tijd op hun plek geraakten. De start van de dames werd daarom een 15-tal minuten verlaat.

Eentje in de Demer zou koers onvergetelijk maken

Het koersverloop was, zoals gehoopt, spannend van aan de start en verliep zonder zware valpartijen, al viel Stybar wat ongelukkig maar ook hij kwam er vanaf met lichte verwondingen.

Een valpartij is niet altijd uit te sluiten want tenslotte moesten de dames en de heren heel wat kilometers op gravel rijden en soms al wat scherpe bochten nemen. Co-commentator van dienst bij Sporza, Sven Nys, hoopte dat er niemand in de Demer zou terecht komen, zijn gebeden werden alvast verhoord, al hij er stiekem misschien toch op. “Het zou de koers onvergetelijk maken”, liet hij zich ontvallen.

Lees verder onder de foto

Dwars door het Hageland, de heren.

800 mensen om alles in goede banen te leiden

Er werden nergens ernstige incidenten genoteerd maar de organisatie had hiervoor dan ook een korps van maar liefst 800 mensen ingezet, waarvan 373 seingevers. Niet altijd de makkelijkste job, zeker niet als je voor zo’n straateilandje moet gaan staan en het hele peloton rakelings , aan beide kanten, voorbij stormt.  De organisatie was de medewerkers in elk geval zeer dankbaar en liet weten ook trots op hen te zijn. 

Naast de vrijwilligers en andere medewerkers werd de koers, wat betreft veiligheid, ook zeer waakzaam gevolgd vanuit de veiligheidscentrale in Diest. Veiligheidsadviseur Peter Holemans uit Aarschot was een van de mensen die moest zorgen dat er snel kon worden ingegrepen bij crisissituaties maar ook hij was achteraf een tevreden man nadat beide wedstrijden zonder incidenten konden worden afgewerkt.  

Trotse burgemeesters

Nog meer fiere mensen na afloop want ook burgemeesters Gwendolyn Rutten van Aarschot (Open Vld), Christophe De Graef van Diest (Open Diest) en Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem (CD&V) liepen er na afloop glunderend bij. 

“Het is een unieke koers die ons Hageland en zeker ook onze stad mooi in beeld brengt en toont dat we hier heel wat troeven hebben. Wat ons betreft houden we vast aan het aanbieden van onze stad als startplaats voor deze geweldige koers”, reageerde Rutten en ook haar collega Claes was na afloop meer dan tevreden. “Ik, en velen met mij, hebben genoten van een prachtige wedstrijd en van de vele mooie beelden van onze regio. Zo kwam onze trots, de Maagdentoren, weer mooi in beeld. Daar waren heel wat mensen naartoe gekomen om de renners op gravel te zien passeren. Een dikke proficiat aan de organisatie."

Waar wellicht het meest gevierd werd, allicht omdat de eindstreep er was getrokken en de renners er in het volle centrum passeerden, was in Diest. “Deze koers is uniek. De tv-kijkers hebben onze regio leren kennen terwijl ze naar een spannende wielerwedstrijd keken. In ons centrum waren alle terrasjes ingenomen en de mensen daar veerden echt op wanneer de renners door het centrum  naar de Citadel koersten. Het was een echt feest, corona-proof, en dat deed velen deugd. Wij verwelkomen uiteraard heel graag de renners terug bij volgende edities. Deze koers wordt met het jaar belangrijker en grootser en dat kon je duidelijk merken aan de grote namen op de deelnemerslijst, de uitzending  ervan door de VRT en evenzeer aan het feit dat een dameswedstrijd werd toegevoegd", legt De Graef uit. 

Lees verder onder de foto. 

Dwars door het Hageland

Bij de dames ging de winst naar de Nederlandse Chantal Van den Broek-Blaak (cf. onderstaande foto), de mannen mocht de Noor Rasmus Fossum Tiller op het hoogste schavot ( cf. bovenstaande foto) gaan staan bij de prijsuitreiking. 

Dwars door het Hageland

Lees meer over