Vlaamse verkeersactie voorgesteld in Aarschot

22 maart 2021 | 12u43 | Gepost door redobra@telenet.be
Verkeerscampagne Lydia Peeters
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters stelde haar nieuw campagne verkeersveiligheid voor in Aarschot. Respect voor elkaar, tussen fietsers en automobilisten, is het thema in deze campagne.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters en de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) starten met een campagne rond veilig fietsen. Verspreid over heel Vlaanderen zullen campagneborden opduiken die fietsers en automobilisten oproepen om meer aandacht te hebben voor elkaar en zo te zorgen voor veiliger verkeer.

Voor het initiatief werkt de VSV samen met 188 Vlaamse steden en gemeenten die de campagne ondersteunen. “We hebben het afgelopen jaar massaal de fiets (her)ontdekt. Deze positieve fietstendens wil ik vasthouden en verder stimuleren om zo bij iedereen een fietsreflex te creëren. Mensen zullen nog meer fietsen als dit veilig kan. Daarom trek ik nooit geziene budgetten uit voor de versnelde realisatie van concrete projecten voor meer en betere fietspaden. Maar ook menselijk gedrag speelt een belangrijke rol bij fietsongevallen. Daar willen we fietsers en automobilisten met deze positieve hoffelijkheidscampagne bewust van maken”, zegt de minister.

De gaststad voor de voorstelling van deze campagne, Aarschot, is alvast tevreden met dit project. "In onze stad wordt er heel wat afgefietst en dat willen we blijven aanmoedigen. Vanuit de stad willen we er ook alles aan om fietsen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met veilige infrastructuur en nu dus ook met een campagne waarbij we ieders hulp nodig hebben: of je nu fietser of automobilist bent, want samen maken we het verschil", zeggen burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) en schepen van Mobiliteit Annick Geyskens (N-VA).

Boodschappen in het straatbeeld

Met deze actie worden verschillende boodschappen in het straatbeeld gebracht. Vanaf 22 maart kan je in het straatbeeld blauwe borden opmerken op toepasselijke plaatsen of kruispunten waar een geheugensteuntje iedereen kan helpen om het veilig te houden voor elkaar. Zoals bijvoorbeeld op een kruispunt waar we fietsers er attent op maken dat ze voorrang moeten verlenen aan automobilisten of op een ander kruispunt waar we automobilisten vragen om extra op fietsers te letten voor ze afslaan. Het zijn allemaal positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar.

Tips vanuit de campagne:

Autobestuurders

  • Kijk uit voor fietsers als je afslaat.
  • Hou een veilige afstand als je fietsers inhaalt of kruist.
  • Hou het fietspad vrij.

Fietsers

  • Zet je fietslicht aan.
  • Verleen (hier) voorrang aan autobestuurders.
  • Rij trager in de buurt van andere fietsers.

Lees meer over