Vlaamse regering blijft triage- en testcentra subsidiëren, dat van Rillaar blijft dus ook open

20 november 2021 | 17u00 | Gepost door redobra@telenet.be
Triagecentrum
Rudi Beeken, burgemeester van Tielt-Winge, trok vrijdag nog aan de alarmbel over de mogelijke sluiting van het triagecentrum (testcentrum) in Rillaar. Maar de Vlaamse regering besliste even eerder die dag tot extra middelen en dus het openhouden van de centra. De eerstelijnszone werd vrijdagnamiddag verwittigd van het goede nieuws. 

Goed nieuws voor wie vreesde dat het triagecentrum van Rillaar ging sluiten. Daar werd de laatste dagen voor gevreesd gezien de financiële middelen op geraakten. Burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) van Tielt-Winge liet zich al duidelijk ontvallen dat er een sluiting dreigde en dat dit onmenselijk was in deze periode dat het centrum zelfs amper kon volgen zou gesloten worden.

Maar vanuit de Vlaamse regering kwam er vandaag, vrijdag 19 november, goed nieuws. Het was Vlaams volksvertegenwoordiger Gwendolyn Rutten, partijgenoot van Beeken, die de kat aan de bel bond in het Vlaams parlement. "Het centrum zal open blijven. Het belang hiervan was maar al te duidelijk en heb ik kunnen doordrukken in de vrijdagvergadering. Het financiële aspect is opgelost en daarmee ook de personeelskwestie en het open houden van het o zo belangrijke triagecentrum", zegt Rutten.

In de loop van vrijdagnamiddag werden de eerstelijnszones van de beslissing op de hoogte gebracht. 

De Vlaamse regering zal alle bestaande testcentra verder financieren, maximaal 60 voor Vlaanderen, wat neerkomt op 1 per eerstelijnszone.

Hoeveel elk centrum krijgt, hangt af van het aantal geregistreerde testen, het bedrag werd verhoogd t.o.v. de vorige periode. Kleine centra (minder dan 100 testen per maand) krijgen maandelijks 3200 euro, middelgrote (100 tot 200 testen) hebben recht op 4700 euro en grote centra (meer dan 200 testen) 6700 euro. 

Naast de verdere financiering van de test- en triagecentra mag er ook één mobiel testteam per provincie worden ingezet en waar nodig mag er ook een teststraat of testdorp worden opgezet in de 13 centrumsteden. 

Lees meer over