Vijf beweegbanken voor kracht- en stabilisatie in Aarschot

2 november 2020 | 17u58 | Gepost door dvdg.media@tel…
Beweegbank voor senioren
De stad Aarschot heeft vijf mobiele beweegbanken aangekocht in samenwerking met IPitup vzw. Het zijn zitbanken, die ook diverse beweegfuncties hebben. Je kan een beweegbank dus gebruiken als hulpmiddel tijdens kracht- en stabilisatieoefeningen. Een van deze beweegbanken is een seniorenbank. Het is de eerste seniorenbank in België. De banken zijn mobiel, waardoor ze kunnen verhuizen naar andere locaties binnen Groot-Aarschot.
Een stad die beweegt
Het stadsbestuur legde in haar meerjarenplan 2020-2025 onder meer nadruk op ‘een stad die beweegt’. “We willen Aarschottenaren stimuleren om te sporten. Een gevarieerd sportaanbod en een goede sportinfrastructuur zijn daarbij een noodzaak. Het moet toegankelijk zijn voor iedereen. De mobiele beweegbanken zorgen ervoor dat je gratis over het juiste materiaal beschikt om kracht- en stabilisatieoefeningen te doen”, zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD).
Haar collega schepen van Sport, Geert Schellens, leerde IPitup vzw kennen in 2018: “In februari 2018 stond er tijdelijk een beweegbank in Aarschot, om kennis te maken met het concept. Deze banken zijn een meerwaarde voor de stad, dus hebben we er ook 5 aangekocht. Een van die banken werd speciaal voor onze senioren gemaakt. Dankzij IPitup vzw kan je kiezen tussen een brede waaier aan oefeningen, afhankelijk van je behoeften. We moedigen iedereen, ook senioren, aan om de beweegbanken te gebruiken, want je krijgt een sterker en beter uitgebalanceerd lichaam dankzij dit soort oefeningen.”
Corona zorgde ervoor dat meerdere sportactiviteiten en dan vooral indoor sporten, niet mogen doorgaan. Sporten in openlucht is wel toegelaten. Sport Vlaanderen raadt aan om zo veel mogelijk buiten te sporten. De beweegbank is hiervoor een prima middel. Je mag de beweegbanken hier dus wel gebruiken, maar je moet de gouden regels respecteren. Je moet bijvoorbeeld 1,5 meter aftand houden met andere personen en regelmatig je handen wassen. Wanneer je gaat sporten aan een beweegbank is het aan te raden om de bank eens te ontsmetten.
Iedereen beweegt
De mobiele beweegbank is een innovatief en compact all-in-one toestel met meervoudige beweegfuncties. Hiermee willen Stad Aarschot en het IPitup-beweegproject alle inwoners van Aarschot aanzetten om op een vernieuwende manier te bewegen in de openbare ruimte.
Nicole Van Emelen, schepen van Senioren en Welzijn, is blij met de komst van de seniorenbeweegbank: “De stad heeft een sportaanbod voor jong en oud. Er is daarom ook een speciaal uitgeruste bank, specifiek voor senioren. Deze seniorenbank is ontworpen op basis van de beweegoefeningen die zij nodig hebben. De bank staat in de tuin van het Begijnhof.”
Iedereen kan oefeningen uitvoeren aan de beweegbanken, sommigen intensiever dan anderen. De vereniging IPitup vzw heeft een eigen YouTube-kanaal waar je verschillende voorbeelden van oefeningen vindt. De (voorlopige) locaties van de mobiele banken zijn: de tuin van het Begijnhof, Sportcentrum Demervallei, Stadspark, Elzenhof en Meetshovenbos.
IPitup-trainers en -ambassadeurs
De stad Aarschot roept iedereen op om de opleiding tot IPitup-trainer en -ambassadeur te volgen. Het duurt een halve dag en is helemaal gratis. Tijdens de opleiding leer je hoe je initiaties, groepslessen, bootcamps en activiteiten opstart en opvolgt. Als IPitup-trainer en - ambassadeur gebruik je die kennis om de beweegbanken te promoten. De sportdienst en IPitup-ambassadeurs geven samen vorm aan het aanbod rond de beweegbanken.
Meer info
Heb je interesse in de opleiding of zoek je meer informatie? Stuur je naam, contactgegevens en vraag naar sportdienst@aarschot.be

Lees meer over