Korpschef ondersteunt ondertekening SAVE charter voor 200% na een incident zo'n 20 jaar geleden

23 oktober 2021 | 19u50 | Gepost door redobra@telenet.be
Aarschot ondertekent SAVE charter
Op vrijdag 22 oktober ondertekende de stad Aarschot het SAVE-charter Steden & Gemeenten van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Aarschot is daarmee de 131ste Vlaamse gemeente die het charter ondertekent. Tijdens het persmoment bracht korpschef Bart Van Thienen, met een krop in de keel, het verhaal van een jonge officier van wacht die een kleine twintig jaar geleden gebeld werd voor een ernstig verkeersongeval. 

“OVK is een lotgenotenvereniging, die families die hun kind hebben verloren in het verkeer, ondersteunt”, zegt Koen Van Wondergem, gedelegeerd bestuurder van OVK. “OVK voert strijd tegen verkeersonveiligheid, in het bijzonder daar waar het gaat om kinderen en jongeren. SAVE staat dan ook voor: Samen Actief voor Veilig Verkeer.”

Grote verkeersdrukte
Dat de stad dit charter ondertekent is niet echt verbazingwekkend. Doorheen de jaren leverde Aarscho veel inspanningen geleverd om het centrum aantrekkelijker te maken. “Zo telt de stad een aantal grote winkelketens en recent een nieuw winkelcomplex”, zegt Bart Van Thienen, korpschef van de politiezone Aarschot. “Al die vernieuwingen hebben een grote verkeersdrukte teweeggebracht. De politie en de stad Aarschot proberen al die drukte met behulp van hun partners in goede banen te leiden.”

Van industriezone tot scholengemeenschap
“Aarschot heeft, naast een grote scholengemeenschap, ook een middelgrote KMO-zone in het industriepark die steeds verder uitbreidt. Dat zorgt voor extra verkeer. Het is duidelijk, de stad Aarschot ligt op een druk verkeersknooppunt”, voegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) er aan toe.

“Met de ondertekening van het SAVE-charter doen de stad en de politiezone Aarschot een duidelijke belofte: we zetten ons in voor meer verkeersveiligheid, zeker voor onze kinderen”, zegt schepen van Mobiliteit Annick Geyskens (N-VA).

Emotionele getuigenis

Tijdens het persmoment bracht korpschef Van Thienen, met een krop in de keel, het verhaal van een jonge officier van wacht, die een kleine twintig jaar geleden gebeld werd voor een ernstig verkeersongeval. 

“Ter plaatse probeerden MUG, ambulanciers en brandweer het leven van een jonge geknelde passagier te redden, maar tevergeefs. De wagen van een jonge bestuurder - nuchter en rijdend aan de correcte snelheid - week onbewust en onverwachts slechts een metertje uit. De weg- en parkeerinrichting was niet vergevingsgezind voor die kleine afwijking en de toegelaten snelheid was te hoog om de impact te verkleinen, het kostte iemands leven.  De ouders kwamen ter plaatse om, in het opgeknipte wrak, afscheid te nemen van hun kind. De schreeuw van ontreddering, het geklop op de borstkas en het snikkend strelen van zijn gezicht kropen onder de huid van de jonge officier die ter plaatse zag en voelde wat een 'ouder van een verongelukt kind' doormaakt. Zonder het te beseffen hebben die ouders daar, in hun volle verdriet ,een steen verlegd in het leven van die officier die van dan af zijn beroepsprioriteit maakt van de strijd voor verkeersveiligheid. Die jonge officier is nu korpschef en ondertekent met een warm en gedreven hart het charter met de 'Ouders van de verongelukte kinderen' en de stad."

Lees meer over