Staan Aarschot en Diest achter op schema vaccinaties?

21 mei 2021 | 10u08 | Gepost door redobra@telenet.be
Vaccinatiecentrum Aarschot
Naar aanleiding van een uitspraak van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, zijn er mensen in de regio Aarschot en Diest ongerust. De minister liet zich ontvallen dat de 65+ en de risicopatiënten allemaal gevaccineerd waren en dat er nu aan de slag kan gegaan worden naar iedereen toe. In de vaccinatiecentra van Aarschot en Diest is dat niet, maar daar is een verklaring voor.

"Wij staan zeker niet achterop het schema, integendeel, het gaat zeer vlot in onze vaccinatiecentra", zegt Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD). "Wij hebben hier, net als in Diest, een veel hoger percentage aan oudere bevolking in vergelijking met andere regio's in Vlaanderen. Dat is de enige reden dat er wat verschil in zit bij het overgaan naar de andere bevolking dan de 65+ en de risicopatiënten. Dat geeft ook wel aan dat de mensen hier een mooie leeftijd kunnen bereiken."

Het verschil in overgangsdatum naar die volgende stap in de te vaccineren mensen heeft dus alles te maken met de demografische cijfers. In grotere steden zijn er vaak ook veel gezinnen met meerdere kinderen en dat maakt een groot verschil in demografische gegevens. Het vergelijken van de overgangsdatum naar de algemene vaccinaties blijkt dus wat appelen met peren vergelijken.

"Voor alle duidelijkheid, we staan zeker niet achterop, eerder aan de kop. De beide vaccinatiecentra zetten zich hier volop voor in en vanaf volgende week geven ze verder volle gas richting eindstreep tot iedereen, die dat wil, gevaccineerd is", besluit Rutten. 

Lees meer over