Schrijfwedstrijd: de veiligste plek

4 december 2020 | 11u45 | Gepost door dvdg.media@tel…
Schrijfwedstrijd CC Hat Gasthuis
CC Het Gasthuis organiseert een schrijfwedstrijd. Het thema is 'de veiligste plek'.

Toen CC Het Gasthuis 20 jaar bestond vroegen ze aan de Aarschotse schrijfster Els Beerten wat dit cultuurcentrum voor haar betekent. Zo ontstond het gedicht “De veiligste plek”, dat sindsdien op de muur van de binnenkoer prijkt.

Omwille van de coronacrisis kunnen de mensen van het CC je tijdelijk niet ontvangen binnen de muren van het cultuurcentrum. Geen enkel gesloten deur echter kan hen verhinderen om zich blijvend verbonden te voelen. Om die reden willen ze een oproep lanceren en koppelen er meteen een wedstrijd én een prijs aan toe. Je kan niet alleen een waardebon van CC Het Gasthuis winnen maar ook, bovenal, levenslange roem in CC Het Gasthuis. 

Graag willen ze van je horen wat voor jou momenteel de veiligste plek is.

Hoe omschrijf je deze plaats? En waarom precies voel je je daar veilig? Hoe ruikt het er, welke kleuren zie je, heeft ze een geur? Welke woorden worden er wel of juist niet gezegd?

Probeer het niet uit te leggen, maar neem hen mee naar die plek.

Een strenge maar rechtvaardige jury zal elke tekst lezen en samen zullen ze drie winnaars uitkiezen.

Maximum aantal woorden tekst: 500 Sturen naar: maaike@hetgasthuis.be

Deadline tekst: 15 december 2020.

Datum bekendmaking winnaars: 29 december 2020.

Tips van Els Beerten!

Niemand beter om advies te vragen hoe je dit aanpakt dan aan Els Beerten!

Verbeeld je de plek waar je je veilig voelt, wees daar in gedachten, zie de details voor je. Het kan een deel van een kamer zijn, een boom in je tuin, de tafel bij je (groot)ouders, etc, ... het mag een abstracte plek zijn, een fysieke, - jij bent de schrijver, jij beslist. Welke kleuren heeft ze, hoe ruikt het er, hoe zijn de geluiden? Welke woorden klinken er of klinken er niet?

Laat ons voelen hoe je ervan houdt (en misschien ook niet altijd van houdt - nooit is iets maar één ding, en gelukkig want dat maakt het menselijk en herkenbaar dus), toon ons hoe het is om op die plek te zijn.

Schrijftip: De lezer beleeft die plek door jouw beschrijving, door de details die je geeft, niet doordat jij letterlijk zegt waarom je ervan houdt (zoals in 'ik houd van', 'ik vind dit mooi'). Laat je woorden het werk maar doen en ons meevoeren naar die plek (m.a.w. show, don't tell)."

Lees meer over