Ruim 400.000 euro steun voor aankoop Stadsbazuin, invulling moet nog gebeuren

Stadsbazuin

Vlaanderen helpt de stad Aarschot financieel bij de aankoop van de voormalige horecazaak en feestzaal, gekend als De Stadsbazuin. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) voorziet,  dank zij het investeringsfonds voor handelskernversterking, 435.000 euro steun voor het project. 

"We hebben de stadsbazuin gekocht voor 550.000 euro, op basis van het voorkooprecht van de stad.
We gaan het renoveren. Het is de oorspronkelijke zaal van De Cerkel", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld). 

Volgens Crevits zal het voormalig handelspand langs de Jozef Tielemansstraat ingericht worden als multifunctionele handelsruimte met plaats voor festiviteiten en kantoren, vergaderzalen of co-working ruimtes. De definitieve invulling ligt nog niet vast.

 “De leegstand van handelspanden in Vlaanderen is door de coronacrisis toegenomen. We hebben verschillende maatregelen genomen om bedrijven te ondersteunen in deze crisis, maar we staan ook lokale besturen bij in hun kernversterking. We doen dat onder andere met een investeringsfonds om innovatieve winkelconcepten te testen. Zo stimuleren we de creativiteit van ondernemers in de handelskern van onze gemeenten. De stad Aarschot maakt hier handig gebruik van”, legt de minister uit.

Via het investeringsfonds handelskernversterking kunnen gemeenten een pand aankopen en transformeren om zo leven in hun handelskern te brengen. “De verworven panden kunnen ingezet worden om bijvoorbeeld winkelconcepten uit te testen, starters een kans te geven een winkel te beginnen of om tijdelijke ruimtes aan te bieden als opslagplaats of afhaalpunt. Ook de omvorming tot een moderne werkplek voor kleine kmo’s of horecazaken hoort tot de mogelijkheden”, aldus Crevits. 

Lees verder onder de foto.

Stadsbazuin
De Stadsbazuin staat al jaren te verloederen, de stad koopt het pand nu en dat met financiële hulp van Vlaanderen.

Zorgen voor optimale invulling 

Het pand in de Tielemansstraat staat al verschillende jaren leeg. De hoge investeringskosten, het gaat om een groot gebouw, waren lange tijd een drempel voor eventuele ontwikkelaars die de bal afhielden.

De stad zal nu een studiebureau aanstellen om aan het project een optimale invulling te kunnen geven. "We hebben meegedaan met Projectsubsidie van Vlaanderen om zo met een professioneel bureau de invulling in het kader van de stadsvernieuwing te doen, dat gaan we dan ook nu doen", vult Rutten aan. 

In totaal praten we over een investering van 1,45 miljoen euro maar daarin zit dan ook de raming van het verwijderen van de asbest, de kosten voor het studiebureau en de renovatie, los van de concrete invulling, dit gaat slechts om een raming, de exacte invulling en becijfering is nog in volle opmaak.

"Het is bijzonder goed nieuws. Het pand bestaat uit twee delen: een deel horeca, kantoren en andere activiteiten en het achterste deel is de voormalige zaal De Cerkel, historisch een plaats voor cultuur. Dat ligt ook nu binnen de mogelijkheden", besluit Rutten 

Lees meer over