Rillaar herdenkt haar bevrijding en helden

Herdenking bevrijding Rillar
Op de eerste maandag van de kermis in Rillaar wordt jaarlijks een herdenking van de bevrijding van het dorp op het einde van WOII georganiseerd. Dit jaar was het een zeer speciale editie.

Op maandag 20 september 2021 vierde Rillaar de bevrijding van het dorp bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tegelijk werd ook aandacht besteed aan haar helden. "De smaak van vrede en veiligheid is fantastisch. Dat beseffen we maar al te goedWaar we veel minder bij stil staan, en wat we al te vaak vanzelfsprekend vinden is dat er mensen zijn die bereid zijn om hun leven te geven voor de vrede en vrijheid waarvan wij allemaal genieten", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD).

"Daarom dragen we deze herdenking op aan hen. Aan de mannen en vrouwen die strijden voor onze idealen. We lezen hun namen op monumenten en gedenkstenen. We vertellen hun verhalen in geschiedenisboeken en publicaties, maar op dagen als vandaag tonen we dat we ze in onze harten blijven dragen. Dat we nooit zullen vergeten wat zij voor ons allemaal gedaan hebben."

Herdenking Jürgen Fraussen

"De inzet voor vrede, vrijheid en veiligheid is niet alleen een zaak van twee Wereldoorlogen in de vorige eeuw. Het is een strijd die tot op vandaag verder gaat, hier bij ons en zeker in de rest van de wereld. Nauwelijks twintig jaar geleden, lag het vrije Westen opnieuw onder vuur. Zelfmoordterroristen van Al Qaida, onder leiding van Osama Bin Laden, boorden passagiersvliegtuigen in de torens van het World Trade Center in New York. Sindsdien tekende de strijd tegen extremisme en terreur ook ons leven, met aanslagen in Parijs, Londen en Zaventem. Voor sommigen lijkt ook dat misschien ver weg. En toch raakt ook dat gevecht ons hier, in Rillaar", zegt Rutten.

Hiermee verwijst de burgemeester naar een Rillaarse held uit recentere tijden. "In 1993, acht jaar voor de aanslagen in New York, was eerste Sergeant-Vlieger Jürgen Fraussen uit Rillaar als VN-blauwhelm op vredesmissie UNOSOM  in Somalië. Jürgen, de zoon van Tony, was helikopterpiloot. Hij kwam op 3 oktober 1993 terecht in een hinderlaag en liet daarbij het leven. Rillaar zal Jürgen nooit vergeten", zegt Rutten.

"Toch kijken we dit jaar met andere ogen naar de gebeurtenissen in Somalië. Onderzoek van journalist Guy Van Vlierden leerde ons dat Jürgen een van de allereerste slachtoffers was van Al-Qaida en Osama Bin Laden. De Amerikanen vonden in Afghanistan het verslag terug van de aanslag, de journalist legde de feiten naast elkaar. De conclusie is duidelijk: op dezelfde dag dat de Amerikanen in Somalië werden aangevallen, werd ook de helikopter van Jürgen aangevallen door de terreurgroep. Jürgen liet daarbij het leven. Een beter zicht op de feiten brengt Jürgen helaas niet terug", besluit Rutten.

Speciale herdenking

De herdenking dit jaar was ook heel speciaal. Maar liefst dertig vaandeldragers, evenveel leden van de motorclub Para-Commando Limburg en de voltallige Koninklijke Harmonie Oud-strijders Aarschot gaven present. De leerlingen van de scholen De Knipoog en Dol-fijn droegen gedichtjes voor, wat zorgde voor een kippenvelmoment.

En dat was nog niet alles. Met militair getimede precisie vlogen de helikopters van het 1ste Wing Beauvechain boven het graf van Jürgen Fraussen als eerbetoon aan hun betreurde collega. Vader Tony was zeer aangedaan, maar tegelijk blij dat zijn zoon zo'n mooie herdenking kreeg.

Vader Tony bij graf van zoon Jürgen
Bloemneerlegging aan het graf van Jürgen door burgemeester Gwnedolyn Rutten en vader Tony Fraussen

Lees meer over