Opletten voor pishing mails i.v.m. Covid-certificaat

Fraude Covid-19
De stad Aarschot waarschuwt voor pishing mails die de ronde doen waarin criminelen je persoonlijke gegevens proberen te ontfutselen met alweer een nieuwe truc. Ze vragen je namelijk om documenten i.v.m. je covid-certificaat te raadplegen, in werkelijkheid gaat het om links die je om de tuin willen leiden en je zo proberen op te lichten.

“Er doen phishing mails de ronde die je waarschuwen dat je belangrijke documenten in verband met je covid-certificaat moet raadplegen. In de mail zitten frauduleuze links waarmee criminelen je persoonlijke gegevens te pakken willen krijgen”, zo staat te lezen op de Facebookpagina van de stad Aarschot.

De mails lijken waarheidsgetrouw en worden vaak verstuurd in de huisstijl van Agentschap Zorg en Gezondheid. Het e-mailadres van waaruit de mails verstuurd worden doen uitschijnen dat ze van een mutualiteit of overheidsinstantie komen maar niets is dus minder waar.

De stad laat tenslotte weten dat je nooit gevraagd zal worden naar je bankgegevens of andere persoonlijke informatie wanneer je je echte covid-certificaten raadpleegt.

Je echte certifcaten kan je raadplegen via een beveiligde aanmelding (zoals Itsme of eID) op mijngezondheid.bemyhealthviewer.be of mijnburgerprofiel.be.

De stad zette bij het bericht op haar sociale media ook bovenstaande foto van dergelijke frauduleuze mail.

Wanneer je vermoed dat je dergelijke mail hebt ontvangen, of anderen waarvan je slechte bedoelingen vermoed, kan je die doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.

Lees meer over