Ode aan papa, vandaag Frank Boeckx (alias Frank de Tank): “Mijn vader zette me al van jongs af in de goal"

Frank en Roland Boeckx
Op zondag 13 juni vieren we alle papa’s op onze planeet, ook die in onze regio. Daarom trekken we deze week elke dag naar een BV in Oost-Brabant om er te praten over zijn of haar vader en de bijzonder band die ze ermee hebben of hadden, want sommigen hebben intussen, jammer genoeg, die bijzondere persoon moeten afgeven. We hadden zaterdag gezegd af te sluiten met Maarten Vangramberen maar vonden er toch nog eentje die we u niet willen onthouden. Frank Boeckx, ex-keeper en nu keeperstrainer bij RSC Anderlecht en co-commentator bij de voetbal op tv, vertelt vandaag over zijn vader Roland.

“Mijn vader is een zeer gekend persoon in Aarschot, vooral van zijn bezoekjes aan de Thesse in de Knoet”, lacht Frank. “Mijn vader is ‘ne goeie pa’ altijd geweest en is dat nog steeds. Het was van hem dat ik de genen heb overgekregen om te keepen. Ik ben trouwens de vierde opeenvolgende generatie van keeper. Mijn vader heeft me dus al van jongs af in de goal gezet en zijn beste ervaringen gedeeld en dat heeft geloond”, zegt Frank.

Roland Boeckx was volgens Frank streng maar rechtvaardig. "Hij kan lachen en zeveren, maar als het om serieuze dingen gaat is hij ook heel serieus. Mijn vader was streng en keek goed toe op de resultaten op school. Dat moest goed zijn, net als mijn gedrag op school. Naarmate ik ouder werd behandelde hij ons ook volgens de leeftijd of generatie. Vanaf de volwassen leeftijd groeide die vader-zoonrelatie eigenlijk uit naar een soort kameraadschap. Dat is een leuke manier om zo iemand als vader te hebben dan.”

Geen buren maar dikke vrienden

Vader Roland en zoon Frank wonen niet in elkaars buurt. Het is zelfs een uur rijden om bij elkaar te komen. Maar dat belet hen niet om steeds voor elkaar klaar te staan. “We hebben een zeer leuke band en zullen steeds zorgen dat we elkaar kunnen helpen als dat nodig blijkt. In de periode van de matchen bij Anderlecht en de trainingsperioden, was het vaak moeilijk om elkaar te zien. Maar we wisten van elkaar dat we er steeds zouden zijn voor elkaar. Maar met mijn wijziging van job, is het nu wel wat makkelijker om naar Aarschot te gaan. Zo gaan we samen barbecueën op vaderdag. Zoiets samen doen vindt hij veel leuker dan een of ander speciaal cadeau krijgen. Het wordt een leuke namiddag en we gaan er beiden volop van genieten”, zegt Frank.

Weldra zelf vader
De volgende vaderdag, die in 2022, zal een speciale worden voor Frank. Hij wordt immers zelf, ergens rond 8 augustus 2021, vader. Wellicht zal ook hier de zin van Boudewijn de Groot ‘als hij maar geen voetballer wordt’, niet van toepassing worden. Wie weet wordt hij of zij ook weer een topkeeper of topkeepster. Alvast hierbij veel succes toegewenst vanwege de redactie. 

Lees meer over