Ode aan mama, vandaag Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten

Gwendolyn Rutten en mama
Op zondag 9 mei vieren we alle mama’s op deze wereld. Elke dag trekken wij deze week naar een BV in het Hageland om er te praten over zijn of haar mama en de bijzonder band die ze ermee hebben of hadden, want sommigen hebben intussen, jammer genoeg, die bijzondere persoon moeten afgeven. Gisteren sprak bedenker van de Huiskamerquiz Stefaan Andries over zijn moeder, vandaag is het de beurt aan Aarschots burgemeester Gwenolyn Rutten (Open Vld). “Mijn mama wordt dit jaar 70 maar, net zoals vorig jaar toen mijn papa 70 werd, zit er niet meteen een groot feest in. Ik ben al blij dat we elkaar dit jaar in de tuin kunnen zien, dat ging vorig jaar zelfs niet.”

Carola Pijls, want zo heet Ruttens moeder, is, zoals Andre Van Duin dat destijds bezong over zijn vader, haar grootste fan. “Ze heeft wel concurentie van mijn papa want allebei mijn ouders hebben mij altijd gesteund door dik en dun. Ik kan bij hen altijd terecht voor een goede babbel, al gaat het bijna nooit over politiek, ze is nogal a-politiek ingesteld (lacht). Zeggen dat mijn moeder mijn klankbord is, klinkt veel te zakelijk, ik zou eerder zeggen dat het onvoorwaardelijke liefde is in beide richtingen. Zij is er ook altijd voor mij, zonder dat ik dit moet vragen. Iemand hebben waar je altijd terecht kan, is heel veel waard en zo iemand is mijn mama maar ook mijn papa.”

Door de coronamaatregelen kon de burgemeester vorig jaar niet langs gaan bij Carola op moederdag, vandaag kan dat wel al blijft het natuurlijk anders dan voorheen. “Vorig jaar moest het via telefoon of gescheiden door een scherm, nu kan er toch al net dat ietsje meer. Ze geven zondag ook goed weer zodat we wellicht in de tuin kunnen afspreken. Het meest van al zou ik haar eens goed vastpakken, wij zijn een familie van knuffelaars en dat geldt al zeker voor mijn moeder en mezelf, maar dat is voorlopig niet aan de orde, ik mis dat zo erg. Anderzijds ben ik blij dat mijn ouders het goed stellen en ze ook al een eerste prik kregen. Mijn oma, die wordt dit jaar 97, kreeg ook al het vaccin en het is mijn moeder die zich over haar ontfermt in deze coronatijden. Zoals ik zei mama staat altijd klaar voor iedereen (lacht).”

Of ze zondag een geschenkje meeneemt? “Wanneer ik haar vraag wat ze wil, zegt ze altijd niets, ik heb alles al, maar ik ga toch een kleine attentie meenemen. De ene keer is dat een bloemetje, de andere keer wat bubbels. Het belangrijkste is dat we mekaar kunnen zien en dat we eventjes kunnen genieten van elkaars gezelschap.”

Lees via deze link het verhaal van Huiskamerquiz bedenker Stefaan Andries.

Lees meer over