Molenaar worden dank zij cursus van Levende Molens vzw

Molen Aarschot
Altijd al graag een wind- en/of watermolen willen bedienen of gids gespeeld in zo’n molen? Binnenkort kan je het leren want in Aarschot komt Levende Molens vzw al voor de 22ste keer met een heuse molenaarscursus.

Al enige tijd worden verschillende molens in Aarschot gerestaureerd en, straks wanneer de coronamaatregelen afnemen, zullen molenaars die weer doen draaien en uitleg geven aan bezoekers over de werking ervan. Wie zich geroepen voelt om ook molenaar te worden kan van 16 oktober 2021 tot 12 maart 2022 een cursus volgen op het provinciedomein Halve Maan in Diest en op het domein van Bokrijk in Genk. 

Het initiatief komt van Levende Molens vzw. ”Het is een cursus voor jong en oud”, weet schepen van Patrimonium Bert Van der Auwera. “Geïnteresseerden  jonger dan 16 kunnen deelnemen aan de theorielessen en molenbezoeken maar zijn nog te jong om de daaropvolgende stage te volgen.”

Die stage duurt 120 uren. “Wanneer je voor de theorie slaagt en de praktische meesterproef na de stage tot een goed einde brengt, ontvang je een diploma en ben je  meester-molenaar”, gaat burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) verder.

Deelnemen kost 150 euro. Voor die prijs krijg je al het lesmateriaal, een jaarabonnement op Levende Molens en ben je verzekerd (burgerlijke aansprakelijkheid en eigen schade) tot en met december 2022.  Na elke les is er ook een molenbezoek voorzien.

De stad Aarschot betaalt een deel van het inschrijvingsgeld, wie daar meer wil over weten mailt naar dominik.vanlommel@aarschot.be. Inschrijven doe je via www.levendemolens.be of door een mail te sturen naar secretariaat@delevendemolens.be.Telefonisch kan het tenslotte ook op het nummer 014/30.03.99

Lees meer over