Meer imkers op komst in de regio

5 juli 2021 | 10u55 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
imkers
In december start eindelijk de nieuwe imkercursus voor beginnende imkers. Op het einde zijn cursisten in staat om zelf een bijenvolk te onderhouden. Voorkennis is niet vereist, enkel interesse in de natuur.

In de lente van 2020 had Imkersgilde Sint-Ambrosius Aarschot Baal en Omstreken (ISABOvzw), naar aanleiding van hun 50ste Bijenmarkt, een groot Bijenfeest gepland met tal van randactiviteiten voor het grote publiek. Gelijktijdig zou een beginnerscursus imkeren starten maar zowel die cursus als het Bijenfeest konden niet doorgaan door de coronamaatregelen.

Nu heeft de vereniging goed nieuws want de cursus kan weer georganiseerd worden en zal doorgaan in het Elzenhof in Aarschot. “ Imkeren is een heel boeiende hobby waarin veel verschillende aspecten aan bod komen. Op dit moment zijn er in onze regio al meer dan 100 imkers actief in alle leeftijdsgroepen”, zegt voorzitter Johan Wauters.

De beginnerscursus vindt plaats op een bijzondere locatie, pal aan de educatieve bijenstand. “Tijdens de pauzes kunnen de cursisten dus al een kijkje nemen bij de bijen en de materialen. Een babbeltje slaan met ervaren imkers en collega-cursisten of een wandeling in het mooie park behoren eveneens tot de mogelijkheden. Deze cursus zal dan ook eerder een soort bijen-beleving worden voor elke leeftijd.”

Cursus start eind 2021

De cursus start op 12 december 2021 en loopt door tot in juni 2022. Tijdens de cursus worden verschillende onderwerpen aangehaald, zoals de imkermaterialen, drachtplanten, reizen met bijen, verschillende bijenteeltproducten, bedrijfsmethodes, bijengezondheid, koninginnenteelt en wetgeving. De praktijklessen gaan  over het nakijken van een bijenvolk, zwermverhindering en varroa-behandeling. Na het slagen voor het examen ontvangen de cursisten een officieel diploma.

“De bedoeling is dat iedereen na de lessen een goede basis heeft en kan ondervinden of zelf bijen houden een volgende stap kan zijn. Na het volgen van deze cursus hebben alle cursisten namelijk de kans om onder voorwaarden zelf te starten met een bijenvolk. Voor diegenen die effectief starten met bijen is natuurlijk ook een opvolgtraject voorzien", besluit de voorzitter.

Het is aan te raden om tijdig in te schrijven daar er veel interesse is en de plaatsen beperkt zijn. Meer informatie en inschrijven via de website: https://isabovzw.com

Lees meer over