Massale vissterfte in en om de Demer

27 juli 2021 | 07u48 | Gepost door redobra@telenet.be
Danny Cypers visbestand
Met het deels terugtrekken van het water, worden er heel wat dode , of naar zuurstof happende ,vissen opgemerkt in en om de Demer. Een fenomeen dat zich eerder ook al eens vertoonde.

In het Demerbekken, vooral in Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem, werd de laatste dagen heel wat vissterfte vastgesteld. Een beetje hetzelfde scenario dat begin juli 2016 zich in de streek ook al eens voordeed. Ook toen waren de overstromingen hiervoor de oorzaak.

Enerzijds komen er vissen droog te staan of in te laag water met tekort aan zuurstof door het van de velden terugtrekkend water. Anderzijds komt er, door de terugtrekking van het water, ook heel wat biologische en niet-biologische verontreiniging in de Demer terecht. Voorzitter van de Demerlijnvissers in Aarschot, Danny Cypers, gaf in juli 2016 al aan dat het door het water mee in de Demer getrokken meststoffen, bij de terugtrekking van het water, zorgt voor zuurstoftekorten voor de vissen. Toen werd er ingegrepen door de brandweer en werd er massaal zuurstof in de Demer geblazen. 

Door de enorme hoeveelheid water deze keer zou er ook heel wat rioleringswater verkeerdelijk in de Demer terechtgekomen zijn. Een euvel waar de diverse Demerburgemeesters hopen om in de toekomst heel wat te kunnen realiseren om dit tegen te gaan, wat precies moet nog blijken.

Lees meer over