Machinist en seingever vragen vrijspraak voor dodelijk treinongeluk in Langdorp

22 oktober 2021 | 16u57 | Gepost door redactieleuven…
H.C.
Voor het dodelijk treinongeluk in Langdorp op 20 juni 2019 hebben de machinist van de trein en de seingever de vrijspraak gevraagd in de Leuvense politierechtbank. Brent Van Eylen (20) werd op de spoorwegovergang gegrepen door een goederentrein, terwijl de slagbomen open stonden en het licht groen knipperde. 

Brent Van Eylen wilde een vriend gaan afzetten na een café-avond in Aarschot, toen het noodlot toesloeg aan de overweg in de Winterstraat in Langdorp. Brent en zijn twee passagiers werden in de VW Polo gegrepen door een goederentrein die met 77 kilometer per uur voorbij de open spoorwegovergang denderde. De twee vrienden van Brent kwamen er lichtgewond vanaf. Maar Brent zelf kon het spijtig genoeg niet meer navertellen. Hij ving de grootste klap op, toen de trein de portierszijde perforeerde.

Infrabel communiceerde daags nadien dat het om een menselijke fout ging. Daarom stonden vrijdag in Leuven machinist H.C. (40) uit Diepenbeek en seingever Tom V.d.B (43) uit Westerlo terecht. Beiden gingen echter voor de vrijspraak en stelden dat er in hun hoofde geen fout gemaakt werd. Dat en het gebrek aan schuldinzicht schoot in het verkeerde keelgat bij de burgerlijke partijen. Volgens hen en het openbaar ministerie staat het als een paal boven water dat de twee de mist ingingen die 20ste juni. Zo zou de seingever niet het vereiste formulier hebben ingevuld om een defecte goederentrein terug te slepen naar Testelt. Het formulier dat aangaf dat de machinist maar 5 kilometer per uur mocht rijden en dat hij moest claxonneren bij iedere overweg ontbrak. Omdat de machinist bovendien in tegenoverstelde richting reed, werkte het veiligheidsmechanisme niet om de slagbomen tijdig neer te laten. Op die manier passeerde de machinist nog twee andere overgangen, waar de slagbomen in verticale positie stonden.

Toch beweren de twee dat ze geen daden stelden, die in oorzakelijk verband staan met het ongeval. Het parket vroeg 12 maanden cel voor beide beklaagden.De rechtbank buigt zich over de zaak en doet uitspraak op 19 november. 

Lees meer over