Leven in armoede is niet evident, zo ondervond raadslid Mattias Paglialunga tijdens experiment

Mattias Paglialunga
Directeur van de 2de en 3de graad van het Sint-Jozefscollege en Aarschots raadslid Mattias Paglialunga (CD&V) nam samen met zijn gezin deel aan een sociaal project waarbij aan gezinnen en alleenstaanden gevraagd werd één week rond te komen met een zeer beperkt budget, afhankelijk van het aantal leden in een gezin iets meer of minder. Meer dan 1 op 7 mensen leeft in Vlaanderen in armoede. “Ons gezin telt vier leden, naast mezelf is er mijn vrouw en we hebben 2 kinderen. Wij beschikten over 160 euro en pas dan begrijp je dat dit niet evident is.”

Het initiatief kwam van de vzw Welzijnszorg en in Aarschot organiseerde Sien Desmet (21) uit Langdorp voor hen de zogenaamde inleefweek. “Ik studeer sociaal-cultureel werk en loop momenteel stage bij Welzijnszorg, in dat kader organiseerde ik het in Aarschot. Ik kan het niet goed uitleggen maar iets betekenen in de strijd tegen armoede zit gewoon in mij.”

Sien vond 8 gezinnen in Aarschot die mee wilden doen. “Er was er zelfs eentje bij met een baby en die ondervonden al snel dat een baby geld kost en het niet makkelijk is wanneer je het niet breed hebt. Bij mijn keuze zocht ik mensen die iets kunnen betekenen in de strijd tegen armoede. Ik weet zeker dat alle deelnemers ervaren hebben waarom er iets moet gebeuren en waarom zich hiervoor engageren belangrijk is.”

Armoede leidt tot sociaal isolement

Eén van die deelnemers was dus raadslid Paglialunga. “We hebben goed gevoeld dat het niet evident is om met dergelijk bedrag rond te komen voor ons viertjes.”

Het gezin moest een week lang leven met het beperkte budget en dat had zo zijn implicaties. “Wanneer je de nutriscores bekijkt, dat is de voedingswaarde van een product, merk je dat hoe lager die liggen, hoe goedkoper het wordt. Spaarzaam winkelen is ook ongezonder shoppen. We gaan echt bewust met ons budget om, ik ben een fervente fan van chips maar daar zit geen voedingswaarde in en dus moest ik mij dat even ontzeggen. Gevarieerd eten is echt moeilijker met een beperkt budget.”

Als het raadslid één ding begrepen heeft, is het wel de moeilijkheid, die mensen met een beperkt budget hebben, om deel te nemen aan het leven. “Het gaat niet alleen om voedsel kopen he. Ik had een avond geboekt met mijn vrouw in het CC Het Gasthuis in Aarschot voor een vertelwandeling. Dat kost normaal 20 euro maar dankzij de Uit In pas krijg je een tegemoetkoming wanneer je het niet breed hebt. Ik schreef dan ook 4 euro in mijn onkostenboekje, daarin hielden we al onze uitgaven bij, maar betaalde wel 20 euro, laat dat duidelijk zijn. Ik zag ook veel vrienden die een plek reserveerden op een terras, nu het weer mocht, en ik was daar normaal bij geweest maar nu dus niet, ik kon het mij financieel niet verantwoorden. Dat wil zeggen dat je veel sociale contacten en leuke momenten misloopt wanneer je het geld niet hebt.”

Voor de deelnemers een experiment, voor velen de bittere werkelijkheid

Voor de directeur en zijn gezin was het een oefening en die stopte na slechts één week. “Dat besefte ik heel goed. Wij werden even geconfronteerd met de beperkingen en de nadelen die je ondervindt wanneer je een beperkt budget hebt maar dat was tijdelijk. Wij hadden voor moederdag niets gedaan maar na het experiment konden wij dat inhalen, mensen die echt over weinig geld beschikken, kunnen dat niet he. Ik denk dat we met zijn allen ons daar toch meer bewust van moeten zijn en dat de politiek mensen in armoede maximaal moet helpen.”

Alle deelnemers zitten deze week nog virtueel samen om met Sien hun ervaringen te delen.

Lees meer over