Langdorpse scholen nemen weldra afscheid van geliefde directeur

Gerda Vandegaer
Gerda Vandegaer, directeur en drijvende kracht van en achter de twee Langdorpse basisscholen, neemt eind van het schooljaar afscheid van haar troetelkinderen. Na 41 jaar in het onderwijs gaat ze genieten van wat rust. "Stilzitten zit er wellicht niet in, de aard van het beestje he."

Na 11 jaar dienst als leerkracht, gevolgd door 30 jaar als directeur van twee scholen, gaat Gerda Vandegaer deze zomer met pensioen. Gerda kan op een mooie loopbaan terugkijken en was een van de eerste vrouwelijke directeurs in het toen nog vooral mannenwereldje van schoolhoofden. "Ik herinner me van een van mijn eerste vergaderingen in Vorselaar waar ik vooral uitkeek op een grote verzameling heren in donkere pakken", zegt Gerda.

Voor ze gevraagd werd directeur te worden in Langdorp, van eerst  één en dan een tweede school (OLV van Fatima en Langdorp centrum), gaf ze les in Kapellen en Kortenaken. Wat trouwens haar geboortestreek is. 

Hele leven in het teken van kinderen 

Gerda is haar hele loopbaan in de weer geweest voor de schoolkinderen. "Onder andere op logistieke vlak, meer bepaald de zorg voor nieuwe lokalen, speelplaatsen en degelijk lesmateriaal. De feestelijke opening van een nieuw en mooi schoolgebouw te Gijmel op 31 mei 2013 was dan ook een hoogtepunt in mijn loopbaan", herinnert ze zich levendig. 

Anderzijds was ze ook zeer actief op pedagogisch vlak. "Voor de pedagogische taken werd ik gelukkig door de jaren heen ondersteund door een kernteam, een zorgteam en een preventieteam. We introduceerden pedagogische vernieuwingen waaronder vooral co-teaching en outdoor learning."

Wilde vooral lesgeven maar werd directeur

Hoewel Gerda in het onderwijs was gestapt om les te kunnen geven, heeft ze haar job als directeur steeds met hart en ziel uitgeoefend. "Een zware job was het zeker en die last is in de loop der jaren steeds zwaarder gaan wegen, iets waarover alle directies overigens klagen en waarover kranten geregeld berichten. Wij moeten immers echte duizendpoten zijn, gewiekste managers die kunnen onderhandelen met architecten en leveranciers, goede beheerders die op hun centen letten, bekwame pedagogen die waken over de onderwijskwaliteit binnen hun scholen, heuse diplomaten die de belangen van leerlingen, ouders en leerkrachten kunnen verzoenen. Toch heb ik het altijd een voorrecht gevonden om in een betrekkelijke zelfstandigheid vorm en gestalte te mogen en kunnen geven aan een onderwijsgemeenschap. Men zegt wel eens dat het profiel van een directie ergens een graadmeter is voor de schoolkwaliteit. Ik hoop en durf te denken dat ik meer dan dertig jaar een goed parcours heb gereden."

Afscheidsfeestje

De scholen zullen het vertrek van Gerda niet zomaar laten voorbij gaan en zelf neemt ze wel afscheid maar gaat ze in de zomer toch nog wat meeklussen op school. "Daarna zal ik meer aandacht kunnen schenken aan het vrijwilligerswerk in de vzw Bij Ons Thuis, een vrijwilligersinitiatief dat onderdak en ruime ondersteuning biedt aan vluchtelingen in het Hageland. Misschien neem ik daar ook het lesgeven weer op, mijn eerste passie, maar ik kijk bijzonder uit naar de komst van een eerste kleinkind", besluit Gerda.

Het uitgebreide verhaal van Gerda kan je vanaf maandag 28 juni 2021 lezen in de Passe-Partout van Aarschot-Haacht.

Lees meer over