Koninklijke Harmonie Oud-strijders Aarschot in rouw

24 mei 2021 | 20u54 | Gepost door redobra@telenet.be
Adjudant-majoor b.d. Rudi Marteau in Aarschot
De leden van de Aarschotse harmonie zijn bedroefd. Het vernemen van het overlijden van hun makker Adjudant-majoor b.d. Rudi Marteau is de reden. Bij de voorbereidingen van de herdenkingen van de 'Groote Oorlog' werd een innige samenwerking en vriendschap opgebouwd, die jammer genoeg nu ophoudt.

"Tijdens de planning voor de herdenkingen van  'De Groote Oorlog' maakten wij met de korpsadjudant van Meteo Wing in Beauvechain kennis en zegde hij zijn medewerking toe", zegt Vic Valgaeren van de K.H.O. Aarschot. "Rudi beschikte over een rijke privécollectie die hij tentoonstelde in de voormalige stadswerkhuizen in 2014 en die lokte opvallend veel bezoekers. Bij alle herdenkingsevenementen was hij aanwezig en wanneer de vredesbeiaard werd ingehuldigd exposeerde hij in de Grote Kerk."

Rudi was ook bekend met zijn tentoonstelling rond koning Albert I. Daarmee deed hij vele steden aan en wanneer Aarschot in november 2018 de herdenkingen afsloot, vulde hij samen met de peterschapseenheid 6Gp CIS de lokalen  en zelfs de binnenkoer van CC Het Gasthuis met historische items.

Als bestuurslid bij Van Wicmale tot Wijgmaal, een erfgoedvereniging die het verhaal van het Wijgmaalbroek en het natuurreservaat aan de Dijle behoedt en bestudeert, was hij medeauteur van een aantal uitgaven en ook bij de vzw Tuinhier, een sociaal-culturele vrijwilligersvereniging die het tuinieren activeert, stond hij aan het roer en was hij een veelgevraagd spreker.

Het oorlogsverleden in ere houden was zijn passie en in vaderlandslievende kringen genoot hij ruime bekendheid in Vlaanderen, maar ook over de taalgrens.

"Met onze harmonie had Rudi een speciale band. Zijn sympathie en vriendschap waren voelbaar. We weten dat hij in zijn ruime kennissenkring met veel lof over de initiatieven van onze martelarenstad sprak. Zijn vele competenties, zijn dienstvaardigheid en zijn gemoedelijke omgang maakten hem tot een hechte vriend waar we naar opkeken. Voor de periode na de militaire carrière had Rudi een overladen agenda met vastgelegde tentoonstellingen en voordrachten. Een maligne diagnose heeft daar anders over beslist. Rudi heeft voor altijd een plaats in onze herinneringen en in ons hart", besluit Vic.

Lees meer over