Jongeren vaker onwel na vaccinatieprik

7 juli 2021 | 09u12 | Gepost door redobra@telenet.be
Vaccinatiecentrum Aarschot
In de vaccinatiecentra in Aarschot en Diest krijgt men te maken met een opvallend fenomeen. Waar bij de oudere generatie zelden iemand onwel werd na de prik, gebeurt dit nu frequent bij de jongere generatie.

Wie de laatste twee weken in de wachtzaal vertoefde, waar je na je prik 15 minuten moet wachten vooraleer je naar huis mag, heeft allicht gemerkt dat er al wel wat mensen onwel werden. De vrijwilligers die hier zorgen voor de ontsmetting van de stoelen hebben hun ogen vaak meer nodig dan hun handen, of beter meer tijd te besteden aan het in de gaten houden van de mensen die er zitten dan voor het ontsmetten van de stoelen. 

Jongeren gevoeliger?

De jongere generatie blijkt gevoeliger te zijn voor de vaccinatie maar dat is niet zo onlogisch, klinkt het bij de coördinatoren van de vrijwilligerswerking. "De jongere generatie is met dat vaccinatiegedoe veel meer bezig en zijn er bezorgder over. Dat in combinatie met de wil om zo snel mogelijk een vaccin te krijgen op weg naar de vrijheid, geeft stress. Vandaar ook dat we de vrijwilligers in de rustzaal van het vaccinatiecentrum nu vragen om nog wat extra de mensen hier in de gaten te houden."

Niets te maken met vaccin

De coördinerende artsen van de vaccinatiecentra bevestigen dat stress hier een grote rol kan spelen en merken op dat ook een lage bloeddruk, warmere temperaturen of het zich nuchter (te lang niet meer gegeten of gedronken) aanbieden in het vaccinatiecentrum kan leiden tot sneller onwel worden: “Dit gebeurt ook bij andere ingrepen en onderzoeken en daarvoor is er ook steeds een arts aanwezig en de nodige middeltjes om de mensen snel weer op de been te helpen.”

De artsen benadrukken tenslotte dat het onwel worden helemaal niets te maken heeft met het vaccin an sich en roepen dan ook op tot het laten vaccineren. "Maar je komt best niet zonder gegeten te hebben naar het vaccinatiecentrum."

Lees meer over