Hugo en Joris bouwen Oostenrijks chalet in Rillaar: "De cabine van een kabelbaan haalden we op in Stuttgart"

Chalet Rillaar

Hugo Mattheus (44) en Joris Janssens (51)  - de eerste staat rechts op de foto - van Rillaarse Bikers bouwden in de Aarschotse deelgemeente Rillaar een heus Oostenrijks chalet. Voorlopig staat het nog even buiten het centrum maar zaterdag 6 november demonteren ze alles en wordt het zondag weer opgebouwd aan café 't Kappelhof bij Daisy, aanstaande zaterdag 6 november organiseren ze ook een benefiet mountainbike route voor het goede doel. "Op een zondagnacht zijn we rond 3 uur richting Stuttgart gereden om daar een oude cabine van een kabelbaan te gaan ophalen. Vierentwintig uur later stonden we er mee in Rillaar en nu staat ze buiten aan het chalet. We willen de komende weken ook een wandeltocht en een fietstocht organiseren voor het goede doel en dan zal het chalet dienst doen als centraal punt waar je terecht kan voor een drankje en raclette."

Eigenlijk was de bouw van het chalet het resultaat van een uit de hand gelopen initiatief van enkele jaren geleden. "Destijds was er een kerstmarkt in Rillaar en daar deden we aan mee. Aanvankelijk hadden we een tent die we versierden en waar we een toog in hadden gezet. De markt verhuisde vervolgens naar het Jos Daemsplein en elk jaar versierden we onze tent net iets meer. Toen de markt, na een drietal jaar, niet meer werd georganiseerd, wilden wij toch nog iets doen en Daisy zag dat ook wel zitten. De eerste keer maakten we een vierde van een hut die open was, het volgende jaar was het al een volledige hut en 2 jaar geleden hadden we onze hut al volledig ingericht als Oostenrijks chalet, nu hebben we dus een volledig chalet gebouwd. Het idee ontstond tijdens de lockdown, een mens moet zich met iets bezighouden", leggen de 2 uit. 

Lees verder onder de foto. 

chalet Rillaar
Van een tent naar een volwaardig Oostenrijk chalet.

Cabine van kabelbaan gaan halen in Stuttgart 

Ze begonnen te bouwen ergens in april en intussen hebben ze dus een volwaardig chalet in elkaar gestoken. "Ik ben net terug van Oostenrijk en wanneer ik daar was en hun chalets zag, was ik best blij want het onze is een goede kopij, we maakten het van grote paletten. We trokken ook onze stoute schoenen aan en mailden een skimerk en een bouwer van skiliften. Beiden bezorgden ons wat reclamemateriaal en attributen, dat is leuk omdat het een soort finishing touch geeft. We wilden ook graag een cabine van een kabelbaan plaatsen, eerst vonden we er alleen maar aan peperdure prijzen maar uiteindelijk stond er in Stuttgart eentje te koop aan een betaalbare prijs, die staat nu te pronken bij ons. Op 12 uur tijd zijn we die gaan halen. We vertrokken op een zondagnacht rond 3 uur en, ruim 1000 kilometers verder, stonden we weer in Rillaar", vertelt Hugo die zelf schrijnwerker is, iets wat in dit project wellicht hielp. "We wilden iets bouwen wat je vrij makkelijk kan demonteren en elders weer opbouwen. Ik denk dat het gelukt is maar zeker zullen we pas zijn na volgend weekend want dan gaan we het chalet verplaatsen naar het café van Daisy. Zaterdag willen we het demonteren en zondag weer opbouwen. We krijgen wel wat hulp van enkele vrienden, wij demonteren en zij versleuren de onderdelen. Het chalet bestaat uit een aantal panelen, in principe zou dat dus moeten lukken"

Lees verder onder de foto. 

Chalet Rillaar
Op en af naar Stuttgart om cabine van kabelbaan te gaan halen

Voor het goede doel

Van bij hun eerste stappen op de kerstmarkt verbonden ze hun initiatief al aan een goed doel, onder andere voor de Warmste Week van Studio Brussel, en ook met deze stunt willen ze die traditie verder zetten. Daarom organiseren ze op 27 november een mountainbike-tocht doorheen het Hageland. "Je moet vooraf inschrijven en dat kost je 12 euro maar daarvoor krijg je ook een drankje en serveren we raclette, vanzelfsprekend in het chalet. De opbrengst gaat naar vzw Anvasport of Anders Validen Sporten, een vereniging die zich inzet voor mensen met een motorische handicap en probeert om hen te laten deelnemen aan verschillende sporten, onder andere wintersporten zoals skiën", gaat Hugo verder. 

Naast de tocht met mountainbikes komen de Rillaarse Bikers ook met een wandeltocht op 8 januari, die ze samen met de lokale chiro organiseren. 

Meer informatie en inschrijven doe je op hun website. 

Lees meer over