Heimolen in Langdorp krijgt wieken wellicht pas terug in augustus

Heimolen
De Heimolen in Langdorp staat er nog altijd kaal bij. Normaal zouden de wieken er in juli weer op hebben gestaan maar door vertragingen bij de molenbouwer lukt dat wellicht niet. De twee 24 meter lange roeden werden in maart ontdaan van hun houtwerk, uitgehaald en overgebracht naar het atelier van de molenmaker in Zulte.

De nieuwe hekstokken en lattenwerk zijn intussen al gedeeltelijk gemaakt maar dat is slechts de eerste fase. “Daarna gaat alles naar de zagerij waar de latten onder druk worden gedrenkt waarna ze nog eens minstens 14 dagen moeten drogen”.
Voorlopig is de molen wel open voor bezoek, elke 2de en 4de zondag van de maand, maar hij is dus nog niet operationeel. Tijdens het bezoek krijgen de mensen, coronaproef, uitleg over de werking en de geschiedenis van de molen”, zegt molenaar Bert Corten die hoopt dat de wieken er weer op zullen staan eind augustus.

De molen werd gebouwd in 1662 en werd effectief gebruikt tot 1958. Uiteindelijk kocht Natuurpunt de molen in 1995 en in 1999 was hij weer maalvaardig gerestaureerd. Vandaag draait de molen alleen nog om bezoekers te tonen hoe het er vroeger aan toe ging.

De Molenfeesten, die normaal in september zouden doorgaan, werden intussen afgelast door de coronamaatregelen. De voorziene molenaarscursus gaat wel door. De lessen starten op 16 oktober en gaan door in Bokrijk en Diest, van 9.30 tot 12.30 uur. In de namiddag staat er telkens een molenbezoek op het programma. Meer informatie vind je via deze link.

Lees meer over