Fotograaf Berten Steenwegen zet portretten verder en wil nu sterke vrouwen voor zijn lens halen

Berten Steenwegen
Aarschots fotograaf Berten Steenwegen (60) wil een nieuwe reeks portretten gaan maken, deze keer van sterke vrouwen in de regio. Aarschot leerde de voorbije maanden de werken van Steenwegen meer dan kennen. De fotograaf maakte in coronatijden foto’s van mensen uit de horeca maar zorgde ook voor beklijvende foto’s van artiesten die optraden in de Cristal Open Air Arena in de stad. Intussen is er een boek van die portretten, hangen er meerderen in het vaccinatiecentrum en heeft hij zijn eigen expositie in Het Atelier en dit nog tot 24 oktober. “Ik ben ook bezig met een podcast waarin fotografen hun verhaal vertellen.”

Berten is al fotograaf sinds januari ’99. “Mijn vader gaf les aan kinderen van Belgische soldaten, die in Duitsland gelegerd waren, en sinds mijn negende zei ik al dat ik fotograaf wilde worden, hij vond dat maar niets. Uiteindelijk sloeg ik andere wegen in maar toen ik vertegenwoordiger werd voor Hasselblad, een groot en bekend merk van fototoestellen, kreeg de microbe mij weer te pakken en pikte ik de draad op, ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

Lees verder onder de foto.

Berten
Berten werd pas op latere leeftijd fotograaf. Foto: Berten Steenwegen

Eén blik zei alles

Net als voor veel collega’s was de coronacrisis ook voor Berten een domper want echt veel klanten kwamen er niet meer over de vloer en van fotograferen was nog weinig sprake. “Op een dag vroeg ik mijn buurman Dario, die een tapasbar uitbaat, om van hem een portret te maken. Diezelfde dag zou de overheid beslissen of restaurants opnieuw dicht moesten. Hij dacht dat het zover niet zou komen en bracht een glas mee naar de shoot. We besloten het niet te vullen want het glas was voor hem op dat moment leeg. Hij had op één foto zo’n veelzeggende blik, eentje die zijn verdriet en wanhoop zo goed weergaf, dat het de coverfoto van mijn boek zou worden, daarin bundelde ik alle foto’s van mensen uit de horeca die ik nadien nog zou maken. Die ene foto van Dario gaf me zin om meer mensen uit de sector op foto vast te leggen. De tweede die ik fotografeerde was Hans Meus, ook een restauranthouder, en die kwam naar mijn studio geschminkt als clown in een marcelleke, hij was in zijn hemd gezet en kon er niet mee lachen. Later volgden vele anderen. Voor mij was het, in coronatijden, ook een manier om bezig te blijven en het zorgde er ook voor dat mensen van mij bleven horen, dagelijks of toch vaak postte ik een foto op sociale media.”

Lees verder onder de foto.

Dario
Het glas bleef leeg. Foto: Berten Steenwegen

1 minuut voor een foto van Clouseau of 2 want er waren 2 leden

Vooral de foto’s die Berten maakte van artiesten die kwamen optreden in de Cristal Open Air Arena in Aarschot zorgden voor nieuwe klanten. “Toen ik de foto’s van Koen en Kris Wauters op sociale media deelde, zorgde dat voor een bereik van 50.000 mensen, drie mensen die al lang een portret wilden, maakten toen een afspraak. Een kwartier voor Clouseau op moest vroeg ik backstage aan Koen of ik van hen een portret mocht maken. Hij antwoordde mij dat ik 1 minuut kreeg waarop ik zei dat het dan 2 minuten zouden zijn aangezien ze met 2 waren (lacht).”

Duitsers van Alphaville ook kunnen overtuigen, zelfs technici gingen op de foto

Naast een eigen boek en een expo kregen de foto’s ook een plaatsje in het vaccinatiecentrum van Aarschot. “Ik ben heel blij met het resultaat, zowel met de foto’s van de mensen uit de horeca als de artiesten die in Aarschot langskwamen. Ik heb vooral goede herinneringen overgehouden aan de mannen van het Duitse Alphaville. Toen ze kwamen optreden had de organisator mij al gewaarschuwd en vreesde hij ervoor dat ze niet open zouden staan voor een portret. Aanvankelijk bleek dat ook te kloppen, ik geraakte met hen aan de praat aan de bar, ik spreek vloeiend Duits, maar kon hen niet overtuigen. Toen ik aan de zanger enkele foto’s toonde, die ik eerder van anderen maakte, wilde hij toch meegaan naar mijn geïmproviseerde studio in een aparte tent. We maakten enkele foto’s en hij vond ze super waarop hij ook de anderen kon overtuigen om voor mijn lens te poseren, inclusief de technici (lacht).”

Lees verder onder de foto.

Van Koen Wauters kreeg ik 1 minuut om een foto te maken, ik vroeg er 2 want ze waren tenslotte ook met twee.

Berten Steenwegen
Zanger Alphaville
Uiteindelijk kreeg Berten de zanger van Alphaville toch voor zijn lens. Foto: Berten Steenwegen

Sterke vrouwen zijn nu aan de beurt

De expo van Bertens foto’s loopt nog tot 24 oktober in Het Atelier aan de Ronald Renskade 41 in Aarschot maar intussen heeft de fotograaf al nieuwe plannen. “Ik kreeg het verwijt dat er weinig vrouwen op mijn foto’s staan en daarom wil ik nu graag iets doen met sterke vrouwen uit de regio. Ik ben ook lid van een vereniging van fotografen en daarvoor ben ik nu bezig met het maken van een podcastreeks rond collega's die hun verhaal komen vertellen, ik hoop ook de groten voor mijn microfoon te krijgen.”

De inkom van de expo is gratis en de deuren van de galerie en de collectie staan open op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur.

Bertens boek bestel je via zijn website of koop je op de expo. Het boek kost 25 euro.

Lees meer over