Eerste twee windturbines voor Aarschot

12 november 2020 | 19u06 | Gepost door dvdg.media@tel…
Windturbines op Nieuwland: simulatiefoto
De provincie Vlaams-Brabant verleent de vergunning voor twee windturbines in het Nieuwland in Aarschot. De stad is tevreden met de vergunning.

De provincie Vlaams-Brabant keurde de aanvraag van het bedrijf W-Kracht goed voor de bouw van twee windturbines langs het bedrijventerrein Nieuwland in Aarschot. Beide windturbines hebben elk een vermogen van zo’n 4,2 MW. De energieproductie bedraagt zo’n 14,5 GWh/jaar, wat overeenkomt met de elektriciteitsvoorziening van zo’n 4.143 huishoudens.

De inplanting van windturbines in, aan de westzijde van en aansluitend op het bedrijventerrein Nieuwland en de ringweg is ruimtelijk in orde omdat het economische activiteiten bundelt en geen druk op de omgeving legt. “Bovendien wordt met de inplanting van deze twee windturbines dit deel van het gebied maximaal benut voor het aanwenden van groene energie uit wind, zonder dat er noemenswaardige hinder is voor de omwonenden in de ruime omgeving”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu (N-VA).

Milieu
De inplantingszone van de windturbines ligt in de Demervallei. Dit landschap, met zijn houtkanten, bomenrijen en rivierdalen, is een belangrijk leefgebied van vleermuizen. Een windturbine staat dicht bij de Moutlaak, een kleine waterloop waar een populatie vleermuizen aanwezig is. 
“We zullen dit aspect monitoren en als blijkt dat er een aantoonbaar negatief effect is op de vleermuizen, zullen we de nodige maatregelen nemen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Lees meer over