Dwars door het Hageland nu ook voor dames

1 juni 2021 | 15u29 | Gepost door redobra@telenet.be
Organisatoren en sponsors Dwars door het Hageland
De organisatoren van de Duracell Dwars door het Hageland pakken op zaterdag 5 juni uit met alweer een unieke koers door het Hageland. En ze zorgen ook voor een grote nieuwigheid: de Elmos Dwars door het Hageland voor dames.

Op zaterdag 5 juni is het alle hens aan dek voor de liefhebbers van het wielrennen. Nick Nuyens pakt dan weer uit met de Duracell Dwars door het Hageland. En dit keer niet alleen met een wedstrijd voor heren. Er is voor het eerst ook een Elmos Dwars door het Hageland voor dames. Net als de vorige jaren staan de renners weer een typisch Hagelands parcours te wachten met de nodige heuvels en heel wat delen op onverharde wegen. De Dwars door het Hageland heeft met deze gravel stevig aan populariteit gewonnen en de koers stijgt elk jaar in belang, met vorig jaar nog de overstap naar 1 Pro. 

Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) kijkt volop uit naar deze wedstrijden, want dat er nu ook een dameseditie is vindt ze super. "We zijn zeer blij met de organisatie van deze koers. het zet ons Hageland mooi in de kijker en dat vinden we in Aarschot, als parel van het Hageland, uiteraard geweldig. We zijn deze wedstrijd dan ook steeds blijven steunen, ook in dat moeilijke jaar 2020. Nu er dit jaar al iets meer kan wordt het allicht voor veel mensen nog leuker en we kijken volop uit naar de editie 2022, waar dan weer volop kan gefeest worden.", zegt Rutten. 

Ook de Dieste schepen van Sport Rick Brans (Open Diest) is in de wolken over de nieuwe editie of beter edities, nu er ook een dameswedstrijd is. "Ik en met mij veel Diestenaren kijken volop uit naar zaterdag. Elk jaar weer genieten we van deze toch wel unieke koers met dat vele gravel en uiteraard de passages en aankomst op onze unieke citadel. Het is jammer dat er nog beperking is in publiek op de aankomstplaats, maar heel veel mensen zullen deze spannende wedstrijd volgen op het scherm en wellicht daarvan ook heel wat vanop een gezellig terras. We kijken ook al uit naar nog meer beleving volgend jaar", zegt Brans.

Organisator Nick Nuyens, organisator en bezieler van de Dwars door het Hageland, is fier op het parcours van beide wedstrijden. "Er is heel wat puzzelwerk aan te pas gekomen om te zorgen dat de dames niet botsen met de heren, maar dat is ons aardig gelukt", zegt Nuyens. "Het parcours zal er voor zorgen dat er al dadelijk vanaf de start de wedstrijd spannend zal worden, zeker met die grote hoeveelheid onverharde wegen en de typische Hagelandse heuvels. Dankzij Sporza brengen we die koers ook rechtstreeks bij de mensen en ze gaan daar toppers in herkennen. Want bij de heren gaan ze onder meer Cavendish, Stybar, Lampaert, Hermans, Van Marcke, Van der Hoorn, Vanbilzen, Wallays, Merlier, Iserbyt en Aerts zien koersen. Bij de dames zijn dat onder meer D'Hoore, Pieters, Wilbes en Kopecky. Veel toppers dus, wat duidt dat deze koers steeds verder doorgroeit in belang", zegt Nuyens.

Planning:

De dames starten om 10.45u op de Demervalleiparking van Aarschot en de eigenlijke start, de 0-km is tien minuten later aan de Duracell-fabriek. Ze rijden 122,3 km waarvan 36 op onverharde wegen. In Diest beklimmen ze drie keer de Citacel, om die derde keer omstreeks 14.15u over de eindstreep te rijden.

De heren starten om 13u op de Demervalleiparking in Aarschot en de eigenlijke start, de 0-km is eveneens tien minuten later aan de Duracell-fabriek. Ze rijden 180 km, waarvan 42 op onverharde wegen. De heren beklimmen de Citadel 4 keer, om die vierde keer omstreeks 17.15u over de eindstreep te rijden.

De dameswedstrijd wordt uitgezonden op de website van Sporza en op tv volgt een samenvatting. De wedstrijd van de heren start om 15u op tv (Sporza). 

Lees meer over